1- گروه علوم جانوری، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران ، pourfeizi@eastp.ir 2- گروه علوم جانوری، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران 3- گروه بیولوژی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران
چکیده: (6674 مشاهده)
مقدمه: سرطان پستان شایع ترین سرطان در زنان جهان است. ژن FAS در مسیر آپوپتوزی مرگ سلولی مهم و حیاتی است. کاهش بیان ژن FAS و عدم تنظیم سیگنال های پروآپوپتوزی در انواعی از تومورها از جمله تومورهای پستان مشاهده شده است. پلی مورفیسم های تک نوکلئوتیدی در ناحیه پروموتری ژن FAS از جمله جایگزینی G>A در موقعیت 1378- که در محل اتصالی فاکتور رونویسی Sp1 قراردارد، می تواند بیان این ژن را تحت تاثیر قرار دهد. در این مطالعه، همراهی پلی مورفیسم FAS-1378G>A با استعداد ابتلاء به سرطان پستان مورد بررسی قرار گرفته است.
مواد و روش ها: این مطالعه بر روی 170 بیمار مبتلاء به سرطان پستان و 154 نفر سالم(کنترل) انجام شد. ژنوتایپ های مختلف پلی مورفیسم FAS-1378G>A با استفاده از واکنش زنجیره ای پلی مراز تترا آرمز(Tetra-ARMS-PCR) و توالی یابی مستقیم DNA تعیین و مورد مقایسه قرار گرفت.
یافته های پژوهش: در گروه کنترل توزیع ژنوتایپی پلی مورفیسم ژن FAS برای ژنوتایپ های GG،AG،AA به ترتیب 17/62 درصد، 25/35 درصد و 28/1 درصد بود. توزیع ژنوتایپ در گروه سرطانی نیز به ترتیب 41/59 درصد، 23/38 درصد و 35/2 درصد بود. تفاوت معنی داری بین توزیع ژنوتایپ GG،AG ،AA در گروه کنترل و سرطانی دیده نشد(P>0.05).
بحث و نتیجه گیری: تحقیق حاضر، نخستین مطالعه در ارتباط با همراهی پلی مورفیسم FAS-1378G>A با خطر سرطان پستان از ناحیه شمالغرب ایران می باشد. نتایج آن نشان داد که اختلاف آماری معنی داری در توزیع ژنوتایپ ها و آلل های پلی مورفیسم rs2234767 بین بیماران و افراد کنترل وجود ندارد. این یافته ها پیشنهاد می کند که پلی مورفیسم FAS-1378G>A در استعداد ابتلاء به سرطان پستان در شمال غرب ایران مشارکت ندارد. با توجه به نتایج این مطالعه، پلی مورفیسم rs2234767 می تواند به عنوان مارکری برای پیش آگهی در رابطه با درگیری گره های لنفاوی و سن در زمان تشخیص بیماری در جمعیت مورد مطالعه باشد.
HosseinpourFeizi M, Dastmalchi N, Pouladi N, Safaralizadeh R, Azarfam P. Association of FAS Gene Polymorphism(-1378G>A)
with Risk of Breast Cancer in
Northwestern Iran
. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2017; 24 (6) :117-126 URL: http://sjimu.medilam.ac.ir/article-1-3570-fa.html
حسینپورفیضی محمدعلی، دستمالچی نرگس، پولادی ناصر، صفرعلیزاده رضا، آذرفام پروین. بررسی همراهی پلی مورفیسم ژن FAS (– 1378 G/A) با خطر ابتلاء
به سرطان پستان در شمال غرب ایران
. مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1395; 24 (6) :117-126