حسن مروتی* 1، سلمان سلطانی2 ، حسین نجف زاده ورزی3 ، علی لوئی منفرد4
1- گروه علوم پایه، دانشکده دام پزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران ، hmorovvati@ut.ac.ir
2- گروه علوم پایه، دانشکده دام پزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
3- گروه علوم پایه، دانشکده دام پزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
4- گروه علوم پایه، دانشکده پیرا دامپزشکی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

مقدمه: بومادران گیاهی است که در سال ­‌های اخیر اثرات ضد اکسیدانی، ضد التهابی، ضد انقباض و تشنج و ضد میکروبی آن گزارش شده است هم چنین عصاره این گیاه را  می‌توان به عنوان یک ترکیب ضد باروری در جنس نر مطرح کرد که اثرات آن برگشت پذیر است. هدف مطالعه حاضر بررسی اثر عصاره این گیاه در جفت و باروری  می‌باشد.
 مواد و روش ‌ها: در این مطالعه 40 سر موش صحرایی ماده آبستن نژاد ویستار به طور تصادفی به 4 گروه مساوی 10 سری (یک گروه شاهد و سه گروه تیمار) تقسیم ­بندی شدند. گروه شاهد تنها با آب مقطر از روز 6 تا 16 آبستنی گاواژ گردید. گروه ­‌های تیمار، عصاره هیدرو الکلی گیاه بومادران را با دوزهای200، 400 و 600 میلی­گرم/کیلو گرم در مدت زمان مشابه گروه شاهد دریافت کردند. نمونه­های بافتی، به روش H&E رنگ آمیزی و زیر میکروسکوپ نوری مطالعه شدند.
 یافته­‌ های پژوهش: نتایج این مطالعه نشان داد که تجویز غلظت ­های 400 و 600 میلی ­گرم/ کیلو گرم عصاره موجب پرخونی شدید، افزایش ضخامت لایه اسپانژیوم، افزایش سلول‌ های گلیکوژن ­دار، افزایش تعداد سلول‌های غول­پیکر، افزایش ضخامت LIM در لابیرنت و افزایش ضخامت دسیدوا گردید. نتایج تشریحی این مطالعه شامل افزایش معنی­دار وزن، قطر، ضخامت جفت، شاخص جفتی، کاهش وزن و طول جنین در حیوانات تحت تجویز غلظت‌های400 و 600 میلی­گرم/ کیلو گرم عصاره هیدرو الکلی گیاه بومادران نسبت به حیوانات گروه شاهد و گروه تحت تیمار با غلظت 200میلی­گرم/کیلوگرم بود.
بحث و نتیجه گیری: بر اساس نتایج این مطالعه تجویز عصاره گیاه بومادران در غلظت ‌های400 و 600 میلی گرم/ کیلو گرم موجب ایجاد تغییرات هیستو لوژی و هیستو مورفومتری در بافت جفت می­گردد.

واژه‌های کلیدی: بومادران، جفت، هیستو مورفومتری، موش صحرایی
نوع مطالعه: كاربردي |
دریافت: 1394/11/25 | پذیرش: 1395/4/30 | انتشار: 1396/8/10

Morovvati H, Soltani S, Najafzadeh Varzi H, loui Monfared A. Study of Histological and Histometrical Changes of the Placenta after Administration of Milfoil (Achillea wilhemsii) Hydroalcholic Extract in Rat. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2017; 25 (4) :34-42