شیداالسادات ذوالنوری* 1، کامبیز داوری2 ، ساکو میرزایی3
1- گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد سنندج، سنندج، ایران ، sheidazonoori@gmail.com
2- گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد سنندج، سنندج، ایران
3- گروه بیوشیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد سنندج، سنندج، ایران

مقدمه: امروزه ظهور ارگانیسم­های مولد آنزیم بتالاکتاماز وسیع­الطیف(ESBL)  یکی از معضلات درمانی به شمار می­روند. بتالاکتامازهای وسیع­الطیف از جمله آنزیم­هایی هستند که عامل ایجاد مقاومت نسبت به آنتی­بیوتیک­های بتالاکتام محسوب می­شوند. هدف از این مطالعه تعیین الگوی مقاومت آنتی‏بیوتیکی و فراوانی ژن­های SHV و SHV-1  در سویه­های اشریشیاکلی مولد آنزیم بتالاکتاماز وسیع­الطیف جدا شده از افراد مبتلا به عفونت ادراری در شهرستان سنندج بود.

مواد و روش­ها: تعداد 150 ایزوله اشریشیاکلی از بین 406 نمونه ادرار از بیماران مراجعه کننده به آزمایشگاه­ها و بیمارستان­های شهرستان سنندج جدا گردید. همه­ی نمونه­های اشریشیاکلی با روش­های مرسوم بیوشیمیایی تعیین هویت شدند. تست حساسیت آنتی‏بیوتیکی با روش دیسک دیفیوژن انجام شد، از روش دیسک ترکیبی جهت انجام تست تاییدی تولید ESBL استفاده و نتایج با استاندارد CLSI مقایسه شد. در نهایت ایزوله­های ESBL مثبت توسط آزمایش PCR از نظر وجود و عدم وجود ژن SHV و SHV-1‏ بررسی شدند.

یافته­ های پژوهش: از تعداد 150 ایزوله­ی اشریشیاکلی، مقاومت به آنتی­بیوتیک­های سفتریاکسون، پیپراسیلین، جنتامایسین، آمیکاسین، ایمیپنم، سیپروفلوکساسین، کاربنی­سیلین، سفپیم، سفتازیدیم، سفوتاکسیم به ترتیب برابر 29%، 5/58%، 66/4%، 10%، 33/25%، 66/34%، 26%، 22%، 26%، 66/26% بودند. 43 ایزوله(66/28%) ESBL مثبت و ازبین آنها 34 ایزوله(6/79%) دارای ژن SHV و 32 ایزوله(41/74%) دارای ژن SHV-1  بودند.

بحث و نتیجه ­گیری: با توجه به نتایج حاصل شده، فراوانی سویه­های مقاوم به آنتی­بیوتیک­ها و همچنین سویه­های مولد ESBL در شهرستان سنندج بالا است و یافتن راههایی برای جلوگیری از شیوع بیشتر این سویه­ها ضروری است.

واژه‌های کلیدی: اشریشیاکلی، بتالاکتاماز وسیع‌الطیف، SHV، SHV-1
دریافت: 1394/10/20 | پذیرش: 1394/12/8 | انتشار: 1396/4/10

zonouri S S, Davari K, mirzaii S. The Prevalence of SHV and SHV-1 Type of Extended-Spectrum-Betalactamase Genes in Escherichia coli Strains Isolated from Urine Samples of Patients Referring to Health Centers of Sanandaj. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2017; 25 (2) :27-34

ذوالنوری شیداالسادات، داوری کامبیز، میرزایی ساکو. بررسی فراوانی ژن ‌های بتالاکتاماز وسیع الطیف نوع SHV و SHV-1 در سویه‌ های اشرشیا‌کلی جدا شده از نمونه ادراری بیماران مراجعه کننده به مراکز درمانی شهرستان سنندج. مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1396; 25 (2) :27-34