عادل علامی* 1، مسعود گلپایگانی2 ، شهناز شهرجردی2
1- گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مریوان، کردستان، ایران ، allami.adel@gmail.com
2- گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه اراک، اراک، ایران

مقدمه: چاقی یکی از فاکتور های موثر در ایجاد نا هنجاری­ های ستون فقرات به شمار می ‌آید. مسئله ‌ای که علاوه بر تعریف متداول چاقی، به ویژه از نظر تاثیر بر سلامتی فرد مهم می­ باشد، نحوه­ی تجمع چربی اضافی در بدن (نوع چاقی) است. از این رو، هدف از انجام پژوهش اخیر، مقایسه ‌ی انحنای کمری و نا هنجاری آن (لوردوزیس) در چاقی سیبی و گلابی شکل بود.
مواد و روش ها: این پژوهش از نوع مورد ـ شاهدی بوده و جامعه ‌ی آماری آن را کلیه ‌ی دانش‌آموزان دختر پایه‌ ی ششم ابتدایی ناحیه‌ی دو شهر اراک، تشکیل دادند. ابتدا تعداد 122 نفر چاق، به شیوه‌ ی غیرتصادفی و هدف ‌دار، بر اساس شاخص توده‌ ی بدنی غربال شدند که تعداد 61 نفر در پژوهش شرکت نمودند و به عنوان نمونه ‌ی نهایی انتخاب شدند؛ سپس آزمودنی ‌ها بر اساس شاخص نسبت دور کمر به دور باسن، به دو گروه چاقی سیبی و گلابی شکل تقسیم شدند. ارزیابی انحنای کمری و تشخیص ناهنجاری لوردوزیس به وسیله ‌ی دستگاه راستر استرو گرافی (دستگاه ارزیاب ستون فقرات) انجام گرفت.
یافته‌ ها‌ی پژوهش: اندازه ‌ی انحنای کمری و میزان بروز نا هنجاری آن در دو گروه چاقی سیبی و گلابی شکل، تفاوت معنی ‌داری داشتند، به طوری که اندازه‌ ی انحنای کمری در افراد با چاقی سیبی شکل بزرگ تر و میزان بروز نا هنجاری لوردوزیس در آن ‌ها بیشتر بود.
بحث و نتیجه گیری: احتمال می ‌رود، دلیل تفاوت در اندازه‌ی انحنای کمری و میزان بروز نا هنجاری آن در چاقی سیبی و گلابی شکل، نوع چاقی؛ یعنی نحوه‌ی توزیع چربی اضافی در بدن باشد و به نظر می‌ رسد که نوع چاقی بر انحنای کمری تاثیر و در ایجاد نا هنجاری آن دخالت داشته باشد.

واژه‌های کلیدی: انحنای کمری، توزیع چربی، چاقی سیبی شکل، چاقی گلابی شکل، لوردوزیس
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1394/9/24 | پذیرش: 1395/4/22 | انتشار: 1396/8/24

Allami A, Golpayegani M, Shahrejerdi S. The Comparison of Lordosis in Apple-Shaped and Pear-Shaped Obesity in 6th Grade, Primary School Girls in District 2 Arak City. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2017; 25 (4) :79-89