زهره کرد1 ، کیومرث امینی* 2
1- گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ساوه، ساوه، ایران
2- گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ساوه، ساوه، ایران ، kamini@iau-saveh.ac.ir

مقدمه: باکتری استافیلوکوکوس اورئوس دارای توکسین ­های متعدد با عملکردهای متفاوت از جمله پروتئین ­های متصل شونده به کلاژن(cna)، توکسین TSST-1 و انتروتوکسین Seh می ­باشد. ادهزین(cna) استافیلوکوکوس اورئوس مسئول اتصال به کلاژن و عمده ­ترین فاکتور حدت در عفونت ­های آرتریت و استئومیلیت می ­باشد. توکسین­ TSST-1 عامل سندرم­ شوک سمی و توکسین Seh موجب مسمومیت غذایی می­­ گردند. هدف مطالعه حاضر، بررسی حضور ژن های انتروتوکسیبن و حدت در سویه­ های استافیلوکوک اورئوس جدا شده از نمونه­ های بالینی به روش Multiplex PCR و تعیین الگوی مقاومت آنتی ­بیوتیکی بوده است.

مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی-مقطعی، تعداد 67 نمونه استافیلوکوکوس اورئوس جداسازی گردید. آزمون­ تعیین حساسیت آنتی­ بیوتیکی به روش دیسک دیفیوژن بر اساس دستورالعمل CLSI با آنتی بیوتیک ­هایی مختلف انجام گردید. آزمون PCR چندگانه­ نیز مطابق برنامه انجام شد.

یافته های پژوهش: نتایج نشان داد بیشترین حساسیت نسبت به آنتی ­بیوتیک ­های ونکومایسین و لینزولید به میزان 1/97 درصد و بیشترین مقاومت به آنتی ­بیوتیک کلیندامایسین  9/23 درصد می ­باشد. فراوانی ژن cna در نمونه­ های بالینی 79/41 درصد و ژن TSST-1 95/8 درصد گزارش گردید، در صورتی که ژن Seh در هیچ یک از نمونه ­ها شناسایی نگردید.

بحث و  نتیجه­ گیری: به دلیل اهمیت استافیلوکوکوس اورئوس در تولید توکسین ­های مختلف و مهم ترین عامل مسمومیت، با توجه به افزایش روزافزون مصرف مواد غذایی آماده طبخ خطر جدی سلامت جامعه را تهدید می­نماید. نتایج نشان داد که فراوانی ژن­ های بیماریزای cna و TSST-1 در نمونه­ های بالینی شایع تر بوده است.

واژه‌های کلیدی: استافیلوکوکوس اورئوس، سندرم شوک سمی، انتروتوکسین، آنتی بیوگرام، PCR چندگانه ای
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میکروب شناسی پزشکی
دریافت: 1394/5/20 | پذیرش: 1394/8/3 | انتشار: 1395/6/21

kord Z, Amini K. Determining genesSeh, TSST-1, Can and Antibiotic Resistance in Staphylococcus Aureus Strainsisolated Fromclinical Specimens. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2016; 24 (3) :31-39