جعفر اکبری1 ، مقداد کاظمی2 ، امیرحسین مزارعی1 ، روح الدین مرادی راد* 3، انوشه رضوی1
1- اداره بهداشت کار صنعتی ، شرکت پالایش نفت آبادان، شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، آبادان، ایران
2- گروه مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران
3- اداره بهداشت کار صنعتی ، شرکت پالایش نفت آبادان، شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، آبادان، ایران ، r.moradi50@yahoo.com

مقدمه: استفاده مداوم از کامپیوتر در محیط های اداری، به دلیل ایجاد پوسچرهای نشسته و نامطلوب به عنوان یک ریسک فاکتور شایع جهت بروز اختلالات اسکلتی عضلانی محسوب می شود. هدف از این مطالعه، بررسی ارگونومیکی واحدهای اداری شرکت پالایش نفت آبادان با استفاده از روش ارزیابی سریع تنش اداری(ROSA)[1] و تعیین میزان بروز اختلالات اسکلتی عضلانی با استفاده از ابزار CMDQ به منظور شناسایی و پیشگیری از بروز اختلالات عضلانی اسکلتی ( MSDs )[1] در محیط کار بود.

مواد و روش ها: پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی و توصیفیتحلیلی بود. با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه مورد مطالعه 276 نفر از کارکنان اداری بدست آمد. داده ها با استفاده از روش ارزیابی پوسچر ROSA، و پرسشنامه CMDQ[1] گردآوری شده و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 و آزمون های آماری پیرسون و رگرسیون خطی چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته های پژوهش: براساس نتایج حاصل از روش ROSA، 36 نفر در ناحیه ایمن، 230 نفر در ناحیه هشدار و 10 نفر در ناحیه خطر قرار داشتند. همچنین براساس نمره پرسشنامه CMDQ، 235 نفر مشکل بسیار جزئی، 20 نفر مشکل جزئی، 11 نفر مشکل بسیار کم، 6 نفر مشکل کم، 2 نفر مشکل متوسط و 2 نفرمشکل بی نهایت زیاد داشتند. همچنین نتایج آزمون های آماری ارتباط معناداری تنها در مورد رابطه جنس و ناراحتی های اسکلتی عضلانی نشان داد (P=0.001)، و در مورد سایر متغیرها ارتباط معناداری گزارش نشد.

بحث و نتیجه گیری: براساس نتایج این مطالعه و نمره حاصل از ابزارهای مورد استفاده، اقدامات اصلاحی و مداخلات ارگونومیک از جمله سمینار آموزشی، اصلاح و طراحی ایستگاه کار اداری، تنظیم تجهیزات محیط کار، اقدامات درمانی در دستور کار قرار گرفت.

واژه‌های کلیدی: اختلالات اسکلتی عضلانی مرتبط با کار (WMSDs)، ارزیابی سریع تنش اداری (ROSA)، CMDQ، کارکنان اداری
نوع مطالعه: كاربردي |
دریافت: 1394/4/24 | پذیرش: 1394/9/18 | انتشار: 1396/4/7

Akbari J, Kazemi M, Mazareie A, Moradirad R, Razavi A. The Ergonomic assessment of exposure to risk factors that cause musculoskeletal disorders in Office workers by using ROSA. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2017; 25 (2) :8-17