1- گروه بهداشت حرفه ای، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، hkakooei@sina.tums.ac.ir 2- گروه بهداشت حرفه ای، دانشگاه علوم پزشکی ایلام 3- گروه بهداشت حرفه ای، دانشگاه علوم پزشکی تهران 4- گروه آمار حیاتی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی
چکیده: (20012 مشاهده)
مقدمه: پژوهش حاضر به منظور ارزیابی کیفی طرح ارائه مراقبت های اولیه بهداشت حرفه ای به کارگران(راهبرد خانه های بهداشت کارگری) و تعیین الگوی مناسب برای ارزیابی کیفی آن ها، در سال 1385 در شهرستان یزد انجام شد.
مواد و روش ها: در این مطالعه کیفی رتبه ای، به منظور گردآوری داده های مربوط به اثر بخشی و کیفیت ارائه مراقبت های بهداشتی در خانه های بهداشت کارگری، پس از تعیین متغیر ها و میزان های استاندارد طرح؛ طراحی سوالات به روش دلفی؛ طراحی چک لیست ها و نیز پرسشنامه انجام شد. جهت تعیین امتیاز هر سوال، پرسشنامه و چک لیست ها در اختیار کارشناسان قرار گرفت. حجم نمونه تصادفی در این بررسی کیفی رتبه ای در شهرستان یزد 6 صنعت دارای خانه بهداشت کارگری و 6 صنعت فاقد آن بود .
یافته های پژوهش: نتایج نشـــان داد که متغیر های وسایل و تجهیزات اداری و فنی به ترتیب 1/65 درصد و 1/61 درصد بوده است که با توجه به جدول وضعیت سیستم در رتبه کیفی متوسط قرار دارند . اما وضعیت فضا و کارکنان با توجه به میانگین در صد کیفیت به ترتیب 3/49 درصد و 6/46 درصد بوده که در رتبه کیفی بد قرار داشتند. متغیر عملکرد کارکنان حاکی از آن بود که عملکرد بهداشتیار کار با میانگین 3/63 درصد در رتبه کیفی متوسط و عملکرد پزشک طب کار با میانگین 8/32 درصد در رتبه کیفی بد قرار داشتند.
بحث و نتیجه گیری: بررسی نهایی وضعیت ارائه خدمات بهداشت حرفه ای در خانه های بهداشت کارگری شهرستان یزد با روش پیشنهادی کیفی رتبه ای و با توجه به درصد کیفیت کسب شده(9/56 درصد) در وضعیت رتبه ای متوسط قرار دارد.
Qualitative Evaluation of Primary Health Care Plans (Worker Health House) Among Some Industries in Yazd, Iran. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2010; 18 (1) :23-27 URL: http://sjimu.medilam.ac.ir/article-1-282-fa.html
کاکویی حسین، پورنجف عبدالحسین، سیدصومعه میرغنی، بیگ رضا، بیگلریان اکبر. ارزیابی کیفی طرح ارائه مراقبت های اولیه بهداشتی(خانه بهداشت کارگری) در کارخانجات شهرستان یزد. مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1389; 18 (1) :23-27