مقدمه: آسم و چاقی با مشکلات تنفسی همراه است. فعالیت ورزشی از یک طرف با افزایش فشار اکسایشی، احتمال تولید رادیکال های آزاد مضر را افزایش می دهد و از طرفی تحریک آنزیم های ضداکسایشی سبب کاهش رادیکال های آزاد می شود. از آن جا که اطلاعات کمتری در خصوص ارزیابی قلبی تنفسی در کودکان چاق مبتلا به آسم در طی فعالیت حاد در محیط مرطوب و ارتباط آن با عوامل اکسایشی/ضداکسایشی بزاقی وجود دارد، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر فعالیت ورزشی هوازی وامانده ساز بر شاخص های قلبی تنفسی و ارتباط آن با مارکرهای منتخب استرس اکسایشی بزاقی در کودکان چاق مبتلا به آسم در مقایسه با کودکان سالم انجام شد.
مواد و روش ها: 10 نفر کودک چاق مبتلا به آسم(چربی بدنی 86/29 درصد، شاخص توده بدنی kg/m212/25) و 15 نفر کودک چاق سالم(چربی بدنی 49/31 درصد، شاخص توده بدنی kg/m28/26)، فعالیت هوازی پیشرونده وامانده ساز با کارسنج پایی را در محیط با درجه حرارت ثابت 2±22 درجه سانتی گراد و رطوبت(5±65 درصد) انجام دادند. نمونه های بزاقی جهت تعیین مقادیر مالون دی آلدئید(MDA) و سوپراکسید دیسموتاز(SOD) طی دو مرحله قبل و بعد از فعالیت ورزشی جمع آوری شد. در طی ورزش، مقادیر حالت پایدار پارامترهای قلبی تنفسی(اوج اکسیژن مصرفی(VO2peak)، پالس اکسیژن(OP) و آستانه تهویه(VT) با استفاده از دستگاه K4B2 و ضربان قلب(HR) نیز با ضربان سنج پولار اندازه گیری شد.
یافته های پژوهش: اجرای فعالیت وامانده ساز باعث کاهش غیر معنی دار مقادیر MDA در کودکان چاق آسمی(P=0.366) و کودکان چاق سالم(P=0.127)، هم چنین باعث افزایش غیر معنی دار SOD بزاقی در کودکان چاق آسمی(P=0.268) و کودکان چاق سالم(P=0.092) شد. آستانه تهویه ای در کودکان چاق مبتلا به آسم در مقایسه با کودکان چاق سالم به طور معنی داری(P<0.005) کمتر بود. تفاوت معنی داری بین شاخص های قلبی تنفسی(HR,OP,VO2peak) در کودکان چاق مبتلا به آسم نسبت به کودکان چاق سالم وجود نداشت. یک همبستگی منفی غیر معنی دار بین مقادیر MDA با شاخص های قلبی تنفسی(HR, VT, OP) و SODبا OP و نیز همبستگی مثبت غیر معنی دار بین SOD با HR ,VT مشاهده شد.
بحث و نتیجه گیری: این نتایج نشان می دهد اگر چه آسم خفیف تا متوسط در کودکان مطالعه حاضر، با استرس اکسیداتیو بزاقی و به نوبه خود اختلال در عملکرد قلبی تنفسی همراه است، اما فقط آستانه تهویهای را به میزان قابل توجهی کاهش داده است. با این وجود، مطالعات بیشتری برای تعیین اثر مداخله ورزشی قلبی تنفسی بر استرس اکسایشی بزاقی در کودکان آسمی مورد نیاز می باشد.
Cardiopulmonary Exercise Testing (CPET) in Moist Environment, and Its Relation to the Selected Markers of Salivary Oxidative. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2015; 22 (7) :164-174 URL: http://sjimu.medilam.ac.ir/article-1-2594-fa.html
هاشمی عاطفه، پویان مجد سمیرا، اسماعیلی امیر، دبیدی روشن ولی اله. آزمون گیری ورزشی قلبی تنفسی در محیط مرطوب و ارتباط آن با مارکرهای منتخب استرس اکسایشی بزاقی در کودکان چاق آسمی. مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1393; 22 (7) :164-174