1- دانشگاه آزاد ایذه ، doctor.setorgi@gmail.com 2- دانشگاه آزاد فلاورجان
چکیده: (6185 مشاهده)
مقدمه: از آن جایی که نانوذرات مس یکی از اولین نانوذرات برنامه ریزی شده در صنعت است، اثرات نامطلوب آن بر روی انسان در حال افزایش است. هدف از تحقیق حاضر، بررسی تاثیر نانوذره مس بر برخی از بیومارکرهای کلیه و بافت آن می باشد.
مواد و روش ها: این مطالعه بر روی 32 رت نژاد ویستار انجام شد. حیوانات به 4 گروه تقسیم شدند، گروه اول: کنترل(به میزان 5/0 میلی لیتر سرم فیزیولوژی)، گروه های دوم ، سوم و چهارم(به ترتیب: 5/0 میلی لیتر نانوذره مس با غلظت(ppm10، 100 و 300) به روش درون صفاقی دریافت کردند(7 روز متوالی). روزهای اول، هفتم و چهاردهم بعد از تیمار خون گیری انجام شد. فاکتورهای بیوشیمیایی BUN(Blood Urea Nitrogen)، اسیداوریک و کراتینین اندازه گیری شدند. بعد از 14 روز، بافت کلیه حیوانات جدا گردید.
یافته های پژوهش: طبق نتایج به دست آمده، در میزان کراتینین، بین گروه 3 و 4 با گروه کنترل، و گروه 2 با گروه کنترل، به ترتیب، اختلاف معنی داری در هفته اول و هفته دوم مشاهده شد. نتایج بافت شناسی کلیه نشان دهنده تخریب کامل توبول ها در کورتکس و تخریب جسمک های کلیوی در گروه 2(تاثیر شدید نانوذره)-تغییرات پاتولوژیک اندک در گروه 3 و عدم وجود تغییرات پاتولوژیک در گروه 4 می باشد.
بحث و نتیجه گیری: با توجه به نتایج موجود می توان چنین نتیجه گرفت که کاربرد نانوذرات مس به شکل کروی و به اندازه 15-10 نانومتر تا حدودی بر فاکتورهای کلیوی اثر داشت و تغییرات پاتولوژیکی شدید در بافت کلیه حتی در حد دوز پایین ppm 10 ایجاد کرد.