:: دوره 18، شماره 3 - ( پاييز 1389 ) ::
حشمت اله پارسیان*1، سیده زهرا سیدالنگی2، فرشاد غزالیان3، شهرام سهیلی4، فتانه خانعلی5، حسین شیروانی6
1- گروه فیزیولوژی ورزش، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آزادشهر ، heshmatprasian@yahoo.com
2- گروه شیمی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آزادشهر
3- گروه فیزیولوژی ورزش، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران
4- گروه فیزیولوژی ورزش، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهریار تهران
5- گروه آمار زیستی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران
6- گروه فیزیولوژی ورزش، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر ری تهران

مقدمه: بیماری‌های قلبی عروقی و از همه مهم‌تر مشکلات عروق کرونر از علل اصلی مرگ و میر در دنیای صنعتی امروز به شمار می‌رود. افزایش مقدار پایهCRP سرم و فیبرینوژن پلاسما از عوامل هشدار دهنده مستقل و قوی خطرات بعدی بیماری‌های قلبی عروقی معرفی شده‌اند. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر تمرینات قدرتی بر پروتئین واکنش دهنده C‌و فیبرینوژن پلاسمایی مردان جوان تمرین نکرده بود. مواد و روش ها: تعداد 24 دانشجوی مرد انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه مساوی قدرتی و کنترل تقسیم شدند. برنامه تمرین قدرتی به صورت دایره‌ای به مدت 12 هفته، هر هفته 3 جلسه، با شدت 70، 80 و 90 درصد قدرت بیشینه در سه نوبت و به ترتیب 12، 10 و 8 تکرار انجام شد. جهت اندازه‌گیری کمی متغیرهای C‏RP سرم و فیبرینوژن پلاسما، به ترتیب از کیت های مخصوص و به روش ایمونوتوربیدیمتری با حساسیت بالا و روش انعقادی استفاده شد. از آزمون t مستقل برای آزمون فرضیه های پژوهش و تحلیل آماری یافته های پژوهش در سطح معنی داری 5/0≥ استفاده شد. یافته های پژوهش: تمرینات قدرتی سبب کاهش معنی‌دار CRP سرم و فیبرینوژن پلاسما در مردان جوان تمرین نکرده گردید. بحث و نتیجه گیری: از آن جا که تمرینات قدرتی کنترل شده بر شاخص‌های C‏RP و فیبرینوژن، به عنوان یکی از راهکارهای عملی و یا مکانیسم‌های ممکن در کاهش این شاخص‌ها، می‌تواند به کاهش بیماری‌های قلبی عروقی منجر شود. بنا بر این، توصیه می‌شود با رعایت احتیاط به منظور پیش‌بینی و پیشگیری از اختلالات قلبی و عروقی از این گونه تمرینات استفاده شود.

واژه‌های کلیدی: : CRP، فیبرینوژن، قدرت بیشینه
دریافت: 1389/12/15 | پذیرش: 1394/1/19 | انتشار: 1394/1/19

Effects of Strength Training on C-reactive protein And . J. Ilam Uni. Med. Sci. 2010; 18 (3) :1-9

پارسیان حشمت اله، سیدالنگی سیده زهرا، غزالیان فرشاد، سهیلی شهرام، خانعلی فتانه، شیروانی حسین. تاثیر تمرینات قدرتی بر پروتئین واکنش دهنده C‌ سرم و فیبرینوژن پلاسمایی مردان جوان تمرین نکرده. مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1389; 18 (3) :1-9