مقدمه: در این کار با استفاده از شبیه سازی مونت کارلو به ارزیابی کمی اثرات ناشی از پراکندگی تابش بر کیفیت تصاویر SPECT حاصل از موازی ساز فن بیم پرداخته شده است.
مواد و روش ها: برای مدل سازی سیستم تصویربرداری از کد مونت کارلو MCNP4C استفاده گردید. به منظور بررسی میزان تاثیر پراکندگی تابش بر کیفیت تصویر از یک فانتوم آب استفاده شد و تابع خط گستر( LSF ) و تابع تغییر انتقال( MTF ) در حضور و عدم حضور این محیط پراکنده ساز اندازه گیری و با یکدیگر مقایسه گردید.
یافته های پژوهش: بیشترین اختلاف میان FWHM تابع خط گستر در حضور و عدم حضور محیط پراکنده ساز برابر 4 درصد و برای FWTM برابر 13 درصد به دست آمد. بیشترین اختلاف مربوط به فرکانس مکانی در یک دهم بیشینه MTF در حضور و عدم حضور محیط پراکنده ساز کمتر از 2 درصد و در نه دهم بیشینه MTF برابر 30 درصد بود.
بحث و نتیجه گیری: با توجه به نتایج به دست آمده می توان نتیجه گرفت که محیط پراکنده ساز بیشتر وضوح تصویر را تحت تاثیر قرار می دهد و تاثیر زیادی بر قدرت تفکیک مکانی تصویر نخواهد داشت. به علاوه اثرات ناشی از پراکندگی تابش در فضای فرکانس مکانی مشهودتر است.
Baghani H, Tavakoli H, Kamali Asl A. Quantitative Evaluation of Radiation Scattering Effects on Quality of SPECT Images from Fan Beam Collimator using Monte Carlo Simulation. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2015; 22 (7) :96-106 URL: http://sjimu.medilam.ac.ir/article-1-2099-fa.html
باغانی حمیدرضا، توکلی حسن، کمالی اصل علیرضا. ارزیابی کمی اثرات ناشی از پراکندگی تابش بر کیفیت تصاویر SPECT حاصل از موازی ساز فن بیم با استفاده از شبیه سازی مونت کارلو. مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1393; 22 (7) :96-106