1- دانشگاه علوم پزشکی قزوین 2- دانشگاه علوم پزشکی قزوین ، mohasofi@yahoo.com
چکیده: (6920 مشاهده)
مقدمه: از دیرباز، از ترکیبات طبیعی برای ترمیم سریع تر زخم ها استفاده شده است. در این مطالعه اثرات موضعی ترکیب بره بوم و صبر زرد بر روی بهبودی زخم باز ایجاد شده در پوست موش سفید صحرایی نر بررسی شد.
مواد و روش ها: 32 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار با وزن 300 تا 350 گرم به طور تصادفی در گروه های کنترل و تجربی قرار گرفتند. بعد از بیهوشی با رعایت شرایط استریل یک زخم مدور با ضخامت کامل و با قطر 5/2 سانتی متر در بالای ران حیوانات ایجاد شد. در گروه های تجربی تیمار با ضماد پوستی حاوی حدود یک گرم از بره بوم یا صبر زرد و یا هر دو به صورت دو بار در روز و به مدت 20 روز ادامه یافت و طی این مدت میزان ترمیم در همه گروه ها با اندازه گیری سطح زخم ارزیابی شد. هم چنین در روز آخر تمامی نمونه ها بیهوشی عمیق گرفته و حدود 1 میلی لیتر ادرار از مثانه آن ها تهیه و هیدروکسی پرولین آن اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری ANOVA و دانت صورت گرفت.
یافته های پژوهش: اختلاف معنی داری در درصد بهبودی زخم بین گروه های تجربی و گروه کنترل در روزهای 2 الی 9 تیمار وجود نداشت ولی در بازه زمانی 10 تا 20 روز اختلاف معنی داری با گروه کنترل نشان داد(P<0.05). هم چنین میزان هیدروکسی پرولین در گروه ترکیبی صبر زرد و بره بوم نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری افزایش داشت(P<0.01).
بحث و نتیجه گیری: مصرف موضعی ترکیب صبر زرد با بره بوم روند ترمیم زخم باز پوستی با ضخامت کامل پوست را تسریع می کند و مصرف توام آن ها واجد اثربخشی بیشتری خواهد بود.
Gheibi N, Sofiabadi M, Asghari S, Ahmadi E E. Topical Effects of Aloevera and Propolis on Open Wound Healing in Male Rats. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2015; 23 (4) :32-40 URL: http://sjimu.medilam.ac.ir/article-1-1975-fa.html
غیبی نعمت الله، صوفی آبادی محمد، اصغری سهیلا، احمدی الهام. اثرات موضعی ترکیب صبر زرد و بره بوم بر بهبودی زخم باز پوست در موش سفید صحرایی نر. مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1394; 23 (4) :32-40