1- آموزش و پرورش ، maryam.shaya@ymail.com 2- دانشگاه علوم پزشکی ایلام 3- آموزش و پرورش
چکیده: (7203 مشاهده)
مقدمه: دیابت ترکیبی از اختلالات متابولیکی کربوهیدرات ها است که در آن ها گلوکز کمتر مصرف می شود و ایجاد هیپرگلیسمی می کند. هیپرگلیسمی پس از غذا عامل اصلی عوارض دیابت نوع 2 می باشد. بلوط کوئرکوس اینفکتوریا از گیاهان خانواده فاگاسه است که دارای اثرات درمانی قابض، ضد دیابت، ضد قارچی، ضد میکروب، بی حس کننده موضعی و ضد التهاب می باشد. در مطالعه حاضر برای اولین بار اثر عصاره اتانولی پوسته درونی میوه بلوط بر گلوکز خون پس از غذا در موش های نر سالم و دیابتی مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روش ها: 88 سر موش نر نژاد ویستار در محدوده وزنی 300-250 گرم به صورت تصادفی به 5 گروه سالم و 6 گروه دیابتی شده با استرپتوزوتوسین، تقسیم شدند. دوزهای mg/kg500 و mg/kg1000 عصاره و دوز mg/kg5 آکاربوز به صورت گاواژ و دوزmg/kg 250 عصاره به صورت گاواژ و تزریق صفاقی، همراه با تجویز داخل معدی مالتوزgr/kg 2 مورد بررسی قرار گرفتند. قندخون در زمان های صفر(قبل از تجویز)، 30، 60 و 120 دقیقه پس از تجویز با استفاده از گلوکومتر تعیین شد.
یافته های پژوهش: در موش های سالم و دیابتی، دوزهای مختلف عصاره نسبت به گروه کنترل باعث کاهش معنی داری در گلوکز بعد از تغذیه شدند. در موش های سالم، دوز mg/kg250 نسبت به آکاربوزmg/kg 5، موثرتر عمل نمود. در موش های دیابتی تجویز عصاره به صورت داخل صفاق و گاواژ به یک اندازه در کاهش قندخون بعد از تغذیه موثر بود.
بحث و نتیجه گیری: عصاره به صورت داخل صفاق و گاواژ به یک اندازه باعث کاهش قندخون بعد از تغذیه می شد که نشان می دهد احتمالاً اثر عصاره از طریق افزایش حساسیت سلول ها به انسولین صورت گرفته است.
Karimi M, Delpisheh A, Ghaitasi S, Hatami A. The Effect of Quercus Infectoria Alcoholic Extract (Acorn Inner Bark) on Postprandial Blood Glucose Level in Normal and Deiabetic Male Rats. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2015; 23 (5) :193-202 URL: http://sjimu.medilam.ac.ir/article-1-1921-fa.html
کریمی مریم، دل پیشه علی، قیطاسی صبریه، حاتمی عبدالحسین. بررسی اثر عصاره الکلی پوسته درونی میوه بلوط(جفت) بر سطح پلاسمایی گلوکز خون پس از غذا در موش های صحرایی نر سالم و دیابتی. مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1394; 23 (5) :193-202