فاطمه خدارحمی* 1، غلام رضا گودرزی2 ، عبدالرزاق هاشمی شهرکی2
1- دانشگاه علوم پزشکی ایلام ، kh_f2013@yahoo.com
2- دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز

مقدمه: تماس با آلودگی ناشی از بیو‏آئروسل­ ها تقریباً در زندگی شهری در سراسر جهان غیر قابل اجتناب است. تماس با میکروارگانیسم‌ های هوای آزاد با دامنه وسیعی از اثرات مضر بر روی سلامتی مرتبط است. میکروب ‏های هوا می ‏توانند باعث عفونت ‏های تنفسی در بیمارانی که ضعف ایمنی دارند شده و مسبب بیماری‏ های مسری باشند. این مطالعه با هدف اندازه­ گیری غلظت اکتینومیست‏ ها و تاثیر پارامترهای محیطی بر غلظت اکتینومیست ‏ها در هوای شهر اهواز در شرایط عادی و گرد‏ و‏ غباری انجام گرفت.

مواد و روش‏ ها: در این پژوهش توصیفی-مقطعی، نمونه ‌برداری از هوا به روش Air trapping از سطح تراز تنفسی(ارتفاع 5/1 متری) توسط دستگاه quick take 30 با دبی l/min3/14 در مدت زمان 5 و 15 دقیقه در ایستگاه ‌های مختلف در فصل ‌های تابستان، پاییز و زمستان در شهر اهواز به مدت 9 ماه(183 نمونه در مجموع) انجام گرفت. نمونه ‏برداری در شرایط عادی در دو نوبت صبح(12-9) و عصر(17-14) و در شرایط گرد و غبار(صبح، ظهر و عصر) صورت گرفت. کلنی ‌های رشد یافته بر روی محیط کشت مغذی(TSA) به روش مستقیم و با استفاده از دستگاه کلنی کانتر شمارش شد و بر حسب واحد تشکیل کلنی بر متر مکعب(CFU/m3) بیان شد. داده های به دست آمده با استفاده از نرم‏افزار Excel و SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

یافته‏ های پژوهش: تعداد کلنی اکتینومیست در روزهای گرد ‏و‏ غباری(5/2 برابر) روزهای عادی و در روزهای نیمه گرد‏ و ‏غباری(66/1 برابر) میانگین روزهای عادی ‏می‏‏‏ باشد. آلوده‏ ترین ماه به تعداد کلنی تشکیل شده در بهمن ‌ماه بوده است. هم چنین ارتباط بین غلظت ذرات با تعداد کلنی تشکیل شده در متر مکعب هوا از لحاظ آماری معنی ‌دار بود؛ و بین غلظت اکتینومیست ‏ها با دمای محیط(ارتباط معکوس) و با سرعت باد، PM10, PM2.5(ارتباط مثبت) معنی ‌داری برقرار بود.

بحث و نتیجه ‏گیری: هر چه محیط دارای تراکم جمعیتی بیشتر و ترافیک شدیدتر و پوشش گیاهی کمتر باشد غلظت باکتری ‏ها و اکتینومیست ‏ها در آن محیط بیشتر است.

واژه‌های کلیدی: آلودگی هوا، بیو‏آئروسل، اکتینومیست، quick take 30، گرد و غبار، اهواز
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بهداشت محیط
دریافت: 1393/3/11 | پذیرش: 1393/6/17 | انتشار: 1394/8/24

Khodarahmi F, Godarzi G, Hashemishahraki A. Study of relationbetween actinomycetes growth potential with the concentration of suspended particles and environmental conditions in normal and dusty conditions and in Ahvaz during different seasons in 2011-2012 years . J. Ilam Uni. Med. Sci. 2015; 23 (5) :69-80