اسماعیل مشیری* 1، حسام الدین مدیر2 ، احمد سروریان2
1- دانشگاه علوم پزشکی اراک ، dr_moshiri@arakmu.ac.ir
2- دانشگاه علوم پزشکی اراک
مقدمه: حرکات چشمی باعث عوارض جبران ناپذیری حین جراحی چشم می شوند. هدف از انجام این مطالعه مقایسه فنتانیل و آلفنتانیل همراه با پروپوفول در کاهش حرکات چشمی بیمار در طی اعمال چشمی تحت بی حسی سطحی می باشد. مواد و روش ها: در این مطالعه کارآزمایی بالینی دوسوکور بیماران به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. بیماران گروه اول داروی فنتانیل را با دوز 1 میکروگرم بر کیلوگرم و گروه دوم داروی آلفنتانیل را با دوز 10 میکروگرم بر کیلوگرم دریافت کردند. سپس چشم بیماران توسط قطره تتراکائین تحت بی حسی موضعی قرار گرفته و عمل جراحی کاتاراکت به روش فیکو امولسیفیکاسیون انجام شد. میزان فشارخون و تعداد ضربان قلب در هنگام تزریق داروی بیهوشی و دقیقه 10 و 30 اندازه گیری و میزان حرکت چشم بیمار حین عمل توسط یک جراح که اطلاعی از گروه بندی ها نداشت، ثبت گردید. یافته های پژوهش: تعداد 246 بیمار تحت بررسی قرار گرفتند. میزان فشارخون و تعداد ضربان قلب بین دو گروه در زمان های 10 و 30 دقیقه اختلاف معنی داری وجود نداشت. میزان حرکت چشم بیمار در گروه آلفنتانیل در مقایسه با فنتانیل در زمان های 10 (χ2=0.000001) و 30(χ2=0.000118) دقیقه به طور معنی داری کمتر بود. بحث و نتیجه گیری: نتایج حاصل از مطالعه ما نشان داد که استفاده از آلفنتانیل در مقایسه با فنتانیل باعث بی دردی بیشتر در نتیجه حرکت چشم کمتر بیمار و رضایت بیشتر جراح خواهد شد.
واژه‌های کلیدی: آلفنتانیل، فنتانیل، بیحسی سطحی
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بیهوشی
دریافت: 1392/11/11 | پذیرش: 1393/3/20 | انتشار: 1393/12/16

Moshiri E, Modir H, Sarvarian A. Comparison of Fentanyl and Propofol versus Alfentanil and Propofol to limit Patient´s EYEMovements during Cataract Surgery under. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2015; 22 (7) :81-86