عوارض دارویی درمان سل و عوامل موثر بر آن
3- دانشگاه علوم پزشکی ایلام ، alidelpisheh@yahoo.com
4- دانشگاه علوم پزشکی لرستان
5- دانشگاه علوم پزشکی کردستان
مقدمه: سل یک بیماری نوپدید و بازپدید عفونی است و امروزه درمان‌ های استانداردی در سراسر جهان برای کنترل آن به کار برده می شود. در صورت عدم تشخیص به موقع عوارض ناشی از داروهای درمان ضد سل، این عوارض می تواند پر هزینه و بسیار خطرناک باشد؛ لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی عوارض دارویی درمان سل و عوامل تعیین کننده آن اجرا گردیده است.
 مواد و روش ها: در این مطالعه مقطعی توصیفی-تحلیلی، پرونده‌ های کلیه بیمارانی که از ابتدای فروردین 1384 تا پایان شهریور 1391 در استان خوزستان مبتلا به سل تشخیص داده شده بودند مورد بررسی قرار گرفته ‌اند. ابزار گردآوری داده ‌ها شامل یک چک لیست بود که به وسیله آن متغیرهای دموگرافیک و سایر داده ‌های مورد نیاز ثبت گردید. داده ‌های به دست آمده از طریق نرم افزار SPSS vol.16 و با به کار بردن آزمون های آماری کای‌ دو، تی مستقل و کروسکال والیس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته های پژوهش: به طور کلی 6363 بیمار مبتلا به سل با میانگین سنی 18±3/39 سال شناسایی و مورد مطالعه قرار گرفتند. در بین کل بیماران 106 بیمار(66/1 درصد) در طول دوره درمان دچار عوارض مرتبط با درمان سل شدند که از این میان شایع ترین عارضه هپاتیت با 52 مورد(05/49 درصد) بود. بروز عوارض دارویی با جنسیت، نوع بیماری، آلودگی بهHIV و نتیجه رادیوگرافی قفسه سینه دارای رابطه معنی ‌دار بود.(P<0.05)
 بحث و نتیجه گیری: بروز بالای عوارض دارویی درمان سل در افراد با سن بالاتر از 65 سال و کمتر از 4 سال و افراد مبتلا به عفونت HIV باعث اختلال در کنترل بیماری سل می شود. آموزش و انجام اقدامات حفاظتی و بررسی دوره‌ ای این افراد از لحاظ بروز عوارض دارویی توصیه می شود.
واژه‌های کلیدی: سل، درمان سل، عوارض دارویی، عوامل تعیین کننده
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اپیدمیولوژی
دریافت: 1392/9/16 | پذیرش: 1393/3/12 | انتشار: 1393/10/28

beiranvand R, Ghalavandi S, delpisheh A, Bakhtiyar K, Moradi G. Tuberculosis Treatment Side Effects and Effective Factors on It. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2015; 22 (6) :125-132