محمد ابراهیم حکم آبادی1 ، مجتبی بختی* 2، محسن ناظمی3 ، سیده مریم مشیریان فراحی3
1- دانشگاه سمنان
2- دانشاه فردوسی ، bakhti89@gmail.com
3- دانشگاه فردوسی مشهد
زمینه و اهداف: امروزه چاقی و افسردگی دو بیماری مهمی هستند که در سراسر جهان رو به افزایش بوده و سلامتی انسانها را تهدید می-کنند. اینکه این دو عامل چه حد بر هم مؤثرند جزء سوالات مهم بهداشتی است. این تحقیق با هدف بررسی رابطه بین شاخص توده بدن، افسردگی و سن مراجعه کننده به مرکز بهداشتی درمانی شهر نورآباد دلفان در سال انجام شد. روش بررسی: در این مطالعه توصیفی ـ مقطعی روی 390 مراجعه‌کننده به مرکز بهداشتی درمانی شهر دلفان در سال 1392 به روش نمونه‌گیری طبقه‌ای بر حسب وضعیت نمایه توده بدنی در سه گروه دارای وزن طبیعی، اضافه وزن و چاق، بعلاوه بر حسب سن در سه گروه (30ـ18) ، گروه دوم (50 ـ 31) و گروه سوم (50 سال به بالا) انتخاب و مورد ارزیابی قرار گرفتند. اطلاعات لازم با استفاده از فرم مشخصات فردی و پرسشنامه افسردگی بک جمع‌آوری گردید. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS-16 و آمار توصیفی، آزمون تی، آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA ) و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها: نتایج نشان داد که شاخص توده بدنی همبستگی مثبت معنی‌داری با افسردگی (r =./39, p < .001) و همبستگی منفی معنی-درای با سن(r = -.347, p < .001) داشت. همچنین نتایج نشان داد که اثر تعاملی سن و شاخص توده بدنی در مقایسه نمرات افسردگی در گروه سنی 30- 18 تفاوت معناداری وجود دارد (87/14= F و 001/0 P<). نتیجه‌گیری: براساس یافته‌های حاصل از این تحقیق، اضافه وزن و چاقی منجر به افزایش افسردگی می‌شود. سازمان‌های مرتبط با سلامت ضروری است به عنوان بخشی از برنامه‌های بهداشت روانی جامعه و پیشگیری از عوارض ناشی از افسردگی و چاقی بر ارتباط بین روش زندگی و بهداشت روانی پرداخته و آن را مورد تأکید قرار دهند.
واژه‌های کلیدی: شاخص توده بدنی، افسردگی، سن
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی
دریافت: 1392/7/17 | پذیرش: 1392/10/21 | انتشار: 1393/2/21

hokm abadi M E, hokm abadi M E, nazemi M, Moshirian Farahi S M. The Relationship between Body Mass Index, Depression and Age in Individuals Referring to the Health Center in Norabad Delfan City in 2013. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2014; 22 (1) :130-138