خدابخش کرمی* 1، قدرت الله شاکری نژاد2 ، بهاره کبیری3
1- دانشکده بهداشت- دانشگاه جندی شاپور اهواز ، karamikb@gmail.com
2- جهاد دانشگاهی خوزستان
3- دانشکده بهداشت -دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز
مقدمه: یکی از مواردیکه در بررسی وضعیت سلامت اهمیت بسزایی دارد وضعیت بهداشت دهان ودندان می باشد . بهداشت دهان ودندان به تمام جنبه های سلامت وعملکردی به ویژه دندان ها ولثه اشاره دارد . در آموزش استفاده از مدل به منظور کمک عملی به طراحی برنامه های تاثیر گذار آموزشی صورت می گیرد . این مطالعه با هدف تعیین پیشگویی کنندگی سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی در رفتار های بهداشتی دهان ودندان ( مسواک زدن ونخ دندان کشیدن ) دانش آموزان دختر پنجم ابتدایی شهر اهواز در سال 1391 انجام گرفت روش کار :این پژوهش مداخله ای از نوع دو گروهی آزمون و شاهد می باشد . جامعه آماری آن 140 نفر از دانش آموزان پایه پنجم شهر اهواز می باشد برای تعیین این تعداد نمونه ابتدا از بین مدارس بصورت خوشه ای 2 مدرسه انتخاب شد سپس بصورت تصادفی ساده از هر مدرسه و بر اساس لیست حضور وغیاب 70 نفر از دانش آموزان انتخاب شدند. ابتدا پرسشنامه بر اساس سازه های الگو طراحی و روایی و پایایی آن بررسی گردید و در دو مرحله قبل و بعد از آموزش با فاصله زمانی 8 هفته تکمیل گردید. برنامه آموزش بهداشت دهان ودندان مبتنی بر سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی به روش سخنرانی ، بحث گروهی در 5 جلسه آموزشی انجام شد. داده های جمع آوری شده توسط نسخه 21 تجزیه وتحلیل شدندSPSS نرم افزار . یافته ها: نتایج نشان داد که بعد از انجام مداخله آموزشی رفتار های بهداشتی دندان از جمله مسواک زدن ونخ دندان کشیدن با کلیه سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی ارتباط آماری معنی داری دارد .(P<0.05) نتیجه گیری : مطالعه حاضر کارایی الگوی اعتقاد بهداشتی را در پیشگویی اتخاذ مراقبت های بهداشت دهان ودندان در دانش آموزان نشان داد.
واژه‌های کلیدی: کلید واژگان: آموزش بهداشت، الگوی اعتقاد بهداشتی، رفتار مسواک زدن، رفتار نخ دندان کشیدن، دانش آموزان
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آموزش بهداشت
دریافت: 1392/7/14 | پذیرش: 1392/10/14 | انتشار: 1392/11/19

karami K, shakerinejad G, kabiry B. Effect of education based on health belief model on students' oral health behavior change. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2014; 21 (7) :134-141