پریسا آسمند1 ، شهرام مامی* 2، رضا ولیزاده3
1- ، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، ایلام
2- ، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، ایلام ، shSciences ahram.mami@yahoo.com
3- ، دانشگاه علوم پزشکی ایلام
مقدمه: اختلال شخصیت ضداجتماعی، با داشتن ویژگی‌ های بارز تکانشگری، هیجانات ناپایدار، پرخاشگری، مشروب خواری و استفاده از موادمخدر و نیز شروع زود هنگام رفتارهای جنسی در این افراد گاه سبب ساز مشکلات عدیده‌ ای برای افراد در تعامل با این شخصیت ‌ها و جامعه ایجاد می‌ کند. بنا بر این هدف از پژوهش حاضر اثربخشی رفتار درمانی دیالکتیکی در درمان باورهای غیرمنطقی، اضطراب و افسردگی جوانان دارای اختلال شخصیت ضداجتماعی زندان مردان ایلام می‌ باشد.
مواد و روش ها: این پژوهش از نوع نیمه تجربی، با طرح پیش ‌آزمون-پس ‌آزمون می ‌باشد، که به صورت نمونه ‌گیری هدفمند از بین تمامی زندانیان دارای اختلال شخصیت ضداجتماعی در محدوده سنی 40-18 سال زندان مرکزی شهر ایلام با تعداد 32 نفر از زندانیان موافق صورت گرفته است. افراد انتخابی به طور تصادفی به دو گروه کنترل و آزمایش تقسیم شدند. در این پژوهش از پرسش نامه‌ های چند محوری بالینی میلون، اضطراب و افسردگی بک و باورهای غیرمنطقی جونز استفاده شده‌ است.
 یافته‌ های پژوهش: در بررسی اثربخشی درمان دیالکتیکی در درمان کلیه زیر مقیاس ‌های باورهای‌ غیرمنطقی(P<0.05) و اضطراب(P=0.014) نمونه ‌ها تاثیرگذار و در درمان افسردگی تاثیرگذار نبوده‌ است(P=0.955).
بحث و نتیجه‌ گیری: با توجه به یافته‌ های حاصل به نظر می ‌رسد درمان دیالکتیکی، به دلیل ماهیت درمانی که ابتدا به پذیرش و اعتبارسازی شخص و سپس تلاش در جهت تغییر مشکلات روان شناختی شخص تاکید دارد درمان تاثیرگذاری در درمان برخی از ویژگی‌ های افراد دارای اختلال شخصیت ضداجتماعی باشد.
واژه‌های کلیدی: رفتار درمانی دیالکتیکی، باورهای غیرمنطقی، اضطراب، افسردگی، اختلال شخصیت ضداجتماعی
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی بالینی
دریافت: 1392/5/23 | پذیرش: 1393/5/1 | انتشار: 1394/2/20

Asmand P, Mami S, Valizadeh R. Effectiveness of Dialectical Behavior Therapy in Irrational Beliefs Treatment, Anxiety, Depression among Young Male Prisoners Who Have Antisocial Personality Disorder. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2015; 23 (1) :35-44