:: دوره 26، شماره 1 - ( 2-1397 ) ::
جلد 26 شماره 1 صفحات 23-33 برگشت به فهرست نسخه ها
مطالعه تاثیر مصرف شیر تخمیر شده با لاکتوباسیلوس فرمانتوم بر الگوی لیپیدی رت ‌های تغذیه شده با غذای پرچرب
مریم پرهام فر 1، موج خالقی2، شهره فهیمی راد3، مریم معظمی گودرزی4
1- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران ، mary_parhamfar@yahoo.com
2- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
3- پگروه بیوتکنولوژی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
4- گروه بیوتکنولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران
چکیده:   (673 مشاهده)

مقدمه: هایپرکلسترولمی از عوامل خطر برای  بیماری­ های قلبی­-عروقی تلقی میگردد. مطالعات متعدد نشان داده ­اند که برخی از سویه ­های لاکتوباسیلوس می ­توانند کلسترول را کاهش دهند. هدف از این مطالعه، بررسی اثرات لاکتوباسیلوس فرمانتوم جدا شده از ماست سنتی بر الگوی لیپیدی و وزن بدن رت ­های تغذیه شده با رژیم پر­چرب است.
مواد و روش­ ها: چهل رت نر(20±200 گرمی) به طور تصادفی به 4 گروه مساوی تقسیم شدند. رت ­های گروه اول، رژیم غذایی نرمال(N) و گروه دوم جیره غذایی نرمال همراه با شیر تخمیر یافته حاوی لاکتوباسیلوس فرمانتوم مصرف کردند(N-L). گروه سوم غذای پر­چرب به منظور ایجاد هایپرکلسترولمی دریافت نمودند(HF) و گروه چهارم رژیم پر­چرب، با شیر تخمیر­یافته حاوی لاکتوباسیلوس فرمانتوم تغذیه شدند(HF-L). پس از 8 هفته، وزن بدن و متابولیت­ های لیپیدی رت­ ها اندازه­ گیری گردید.
یافته ­های پژوهش: در رت ­های تغذیه شده با رژیم پر­چرب همراه با شیر تخمیریافته لاکتوباسیلوس فرمانتوم (HF-L)، سطوح کلسترول تام، LDL-C و تری­ گلیسیرید سرمی به طور معنی­ داری کمتر و سطحHDL-C  سرمی به طور معنی ­داری بیشتر از گروه تغذیه شده با رژیم پرچرب بدون مکمل پروبیوتیک(HF) بود(P<0.05). البته میانــگیــن کلســترول، LDL-C، تری ­گلیسیرید وHDL-C  سرمی در میان گروه­ های N (N, N-L) اختلاف قابل توجهی نداشت. هم چنین، افزایش وزن بدن در گروهHF  به طور معنی ­داری بیشتر از گروهHF-L  بود(P<0.01).
بحث و نتیجه ­گیری: این مطالعه پیشنهاد می ­دهد که مصرف شیر تخمیریافته با لاکتوباسیلوس فرمانتوم، الگوی لیپیدی سرم را از طریق کاهش سطوح کلسترول، تری ­گلیسیرید،LDL-C  و افزایش میزان HDL-C در رت بهبود می ­بخشد و در پیشگیری از چاقی ناشی از رژیم پرچرب نقش دارد.

واژه‌های کلیدی: لاکتوباسیلوس فرمانتوم، بیماری قلبی-عروقی، غذای پر چرب، کلسترول سرمی
متن کامل [PDF 985 kb]   (222 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بیوتکنولوژی
دریافت: ۱۳۹۵/۶/۱۲ | پذیرش: ۱۳۹۵/۸/۱۹ | انتشار: ۱۳۹۷/۲/۱۱



XML   English Abstract   Print



دوره 26، شماره 1 - ( 2-1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها