:: دوره 23، شماره 5 - ( 8-1394 ) ::
جلد 23 شماره 5 صفحات 202-193 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی اثر عصاره الکلی پوسته درونی میوه بلوط(جفت) بر سطح پلاسمایی گلوکز خون پس از غذا در موش ‌های صحرایی نر سالم و دیابتی
مریم کریمی* 1، علی دل پیشه2 ، صبریه قیطاسی2 ، عبدالحسین حاتمی3
1- آموزش و پرورش ، maryam.shaya@ymail.com
2- دانشگاه علوم پزشکی ایلام
3- آموزش و پرورش
چکیده:   (6940 مشاهده)

مقدمه: دیابت ترکیبی از اختلالات متابولیکی کربوهیدرات ‌ها است که در آن ها گلوکز کمتر مصرف می­ شود و ایجاد هیپرگلیسمی می‌ کند. هیپرگلیسمی پس از غذا عامل اصلی عوارض دیابت نوع 2 می ‌باشد. بلوط کوئرکوس اینفکتوریا از گیاهان خانواده فاگاسه است که دارای اثرات درمانی قابض، ضد دیابت، ضد قارچی، ضد میکروب، بی حس کننده موضعی و ضد التهاب می ‌باشد. در مطالعه حاضر برای اولین بار اثر عصاره اتانولی پوسته درونی میوه بلوط بر گلوکز خون پس از غذا در موش‌ های نر سالم و دیابتی مورد بررسی قرار گرفت.

مواد و روش ها: 88 سر موش نر نژاد ویستار در محدوده وزنی 300-250 گرم به صورت تصادفی به 5 گروه سالم و 6 گروه دیابتی شده با استرپتوزوتوسین، تقسیم شدند. دوزهای mg/kg500 و mg/kg1000 عصاره و دوز mg/kg5 آکاربوز به صورت گاواژ و دوزmg/kg 250 عصاره به صورت گاواژ و تزریق صفاقی، همراه با تجویز داخل معدی مالتوزgr/kg 2 مورد بررسی قرار گرفتند. قندخون در زمان های صفر(قبل از تجویز)، 30، 60 و 120 دقیقه پس از تجویز با استفاده از گلوکومتر تعیین شد.

یافته های پژوهش: در موش ‌های سالم و دیابتی، دوزهای مختلف عصاره نسبت به گروه کنترل باعث کاهش معنی ‌داری در گلوکز بعد از تغذیه شدند. در موش‌ های سالم، دوز mg/kg250 نسبت به آکاربوزmg/kg 5، موثرتر عمل نمود. در موش ‌های دیابتی تجویز عصاره به صورت داخل صفاق و گاواژ به یک اندازه در کاهش قندخون بعد از تغذیه موثر بود.

بحث و  نتیجه‌ گیری: عصاره به صورت داخل صفاق و گاواژ به یک اندازه باعث کاهش قندخون بعد از تغذیه می ‌شد که نشان می ‌دهد احتمالاً اثر عصاره از طریق افزایش حساسیت سلول‌ ها به انسولین صورت گرفته است.

واژه‌های کلیدی: دیابت، پوسته درونی میوه بلوط، استرپتوزوتوسین
متن کامل [PDF 878 kb]   (4116 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: فیزیولوژی
دریافت: 1393/4/7 | پذیرش: 1393/8/5 | انتشار: 1394/9/14


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 23، شماره 5 - ( 8-1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها