بررسی سن استخوانی در کودکان 15- 7 سال در شهرستان سنندج
ناهید قطبی* ، انور الیاس
چکیده مقدمه: امروزه، از شاخصهایی همانند قد، سن دندانی و سن استخوانی به منظور ارزیابی سن استفاده می شود. در این میان، سن استخوانی به دلیل عملی بودن و نیز قابلیت اعتماد از نقشی ویژه برخوردار است. از این شاخص در تشخیص بیماریهای هورمونی، ژنتیکی، ارتوپدیو کلیوی نیز استفاده می شود. از آنجائیکه اطلس استاندارد Greulich-pyle(GP) در تعیین این شاخص و در سراسر دنیا بیشترین مورد کاربرد را دارد، و تا کنون نیز در این زمینه در منطقه کردستان ایران تحقیقی انجام نشده است، بر آن شدیم تا در رابطه با هم خوانی این استانداردبا سن استخوانی کودکان شهرستان سنندج به انجام تحقیق حاضر بپردازیم. مواد و روش‌ها: در این مطالعه ،ازاطلس Greulich-Pyle(GP) که بطور شایع برای ارزیابی سن استخوانی استفاده می شود، برای ارزیابی سن استخوانی در رادیو گرافی کودکان ایرانی در کردستان استفاده شد. از 248 کودک سالم(111پسر و 137 دختر) با میانگین سنی 15/10 سال که دانش آموزان مدارس ابتدایی و راهنمایی سنندج بودند، رادیوگرافی مچ و دست چپ به عمل آمد. رادیوگرافی این افراد بر اساس معیار استاندارد G.P توسط یک نفر متخصص رادیولوژی بدون اطلاع از سن تقویمی مورد ارزیابی قرار گرفت. مقایسه سن استخوانی و سن تقویمی با آزمونهای T زوجی و ضریب همبستگی براساس گروه های سنی و جنسیت و شغل پدر مورد داوری قرار گرفت. یافته های پژوهش: سن استخوانی در کل جمعیت در گروه سنی هفت ساله ها 6/12 درصد(p<0.05) و در گروه سنی هشت ساله ها 4/12درصد(p<0.05) و در گروه سنی نه ساله ها 3 درصد(p=Ns) عقب تر از سن تقویمی بود و در گروه سنی ده ساله ها و یازده ساله ها وگروه سنی دوازده ساله و بالاتر به ترتیب 2درصد(P=Ns) و 4/5 درصد(p<0.05) و 4/1درصد(P=Ns) جلوتر از سن تقویمی بود. در پسران، سن استخوانی فقط در سن 11 سالگی جلوتر از سن تقویمی بود ولی در سایر گروههای سنی عقب‌تر بود. در گروه دختران مورد مطالعه، سن استخوانی از 7 تا 9 سالگی عقب‌تر از سن تقویمی بود ولی از 10 سال به بالا سن استخوانی جلوتر از سن تقویمی بود. همچنین بر اساس نتایج در گروه کودکانی که شغل پدر کارگر بود سن استخوانی تاخیر داشت(p<0.05)، ولی در گروه کودکانی که شغل پدر آزاد یا کارمند بود تفاوت معنی‌داری وجود نداشت. بحث و نتیجه‌گیری: براساس نتایج بدست آمده از بررسی مذکور، اطلس استانداردGP برای بررسی سن استخوانی کودکان 15-7 ساله به ویژه در پسران سنین قبل از بلوغ باید با احتیاط مورد استفاده قرار گیرد.
واژه‌های کلیدی: استخوانی، سن تقویمی، استاندارد Gp، اطلس GP
متن کامل [PDF 236 kb]   (19145 دریافت)
دریافت: 1388/4/28 | پذیرش: 1394/1/31 | انتشار: 1394/1/31

ghotbi N, elyas A. Assessment of Bone Age in 7-15 Years Old Children in Sanandaj Town. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2009; 16 (4) :18-26