مهدیه انتظاری ، ملک حکمتی ، سعید حیدری کشل* 1، آتنا آذین ، شهره حکمت ، افسانه برکت ، رضا شیری هریس
1- ، saeed_heidari@spu.ir
مقدمه: محدوده عمر پوشش های آلی در مصارف محیطی به دلیل مضرات اشعه آفتاب، اکسیژن و آلاینده های اتمسفری کاهش پیدا کرده است. از طرفی تجزیه این پوشش ها و پوشش های تجدید شده، آلاینده هایی به محیط وارد می کنند. در پوشش هایی که بر پایه حلال ها هستند مانند رنگ های آلکیدی، منبع اصلی آلاینده ها، VOCها یا همان ترکیبات آلی فرار می باشند که به عنوان عوامل ابتدایی ایجاد سرطان شناخته می شوند. در این مقاله اثرات جــاذب های UV فنولی بر روی افزایش جذب بتاکاروتن بررسی شده و هم چنین با استفاده از آزمون توان حیاتی((MTT توان زیستی سلول های سرطانی مورد محاسبه قرار گرفت. مواد و روش ها: طیف UV فنل ها از محلول های 2×10-5 مولار به دست آمده و ε ترکیبات به وسیله معادله بیر-لامبرت(A=εbc) محاسبه شده است. استخراج کاروتن از هویج به وسیله اتانل و 2- پروپانل در دمای 60ºC در 4-2 ساعت انجام سپس، شاهد و نمونه ها به وسیله طیف سنجی UV مورد مطالــعه قرار گرفته و پس از آن این محلول ها در نور آفتاب به مدت 30 روز قرار گرفتند. بعد از گذر مدت گزارش شده، محلول ها دوباره به وسیله طیف سنجی UV مطالعه شدند. نهایتاً برای بررسی اثر ضد سرطانی بتاکارتن در حضور جاذب های UV بر رده سلول سرطانی انسانی از روش(MTT) استفاده شد. یافته های پژوهش: بررسی ها نشان داد که حضور فنول های به کار رفته در این پروژه بر پایداری بتاکاروتن در حضور اشعه فرابنفش افزوده است. بحث و نتیجه گیری: در پژوهش حاظر، روشی جدید و مناسب در ساخت ماده ضد سرطان توام با جذب UV ارائه شد. قابلیت جذب فرابنفش در تمام نمونه ها افزایش یافت؛ بنا بر این این مواد گزینه های بسیار مناسبی برای کاربرد در داروهای ضد سرطانی به شمار می روند.
واژه‌های کلیدی: فنل ها، MTT، جاذب های UV، بتاکاروتن، ضد سرطان
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ژنتیک
دریافت: 1391/12/26 | پذیرش: 1391/12/27 | انتشار: 1392/1/19

entezari M, hekmati M, heidari kashl S, azin A, hekmat S, barkat A et al . Application of Phenols in Improvement of β-carotene as Anti-Cancer Agent Assisted by its UV Absorbing Quality. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2013; 20 (4) :231-238