نامدار یوسف وند* 1، اسماعیل محمدی زاده ، مریم کاظمی ، فریدون یاوری ، سعید دزفولی نژاد
1- ، yousofna@yahoo.com
مقدمه: غده تیروئید یکی از بزرگترین غدد درون ‌ریز می‌باشد که هورمون ‌های آن جهت رشد، تکامل و متابولیسم بدن اهمیت دارند. اعمال نرمال این غده، به حضور عناصر کمیاب برای سنتز و متابولیسم هورمون ‌های تیروئیدی وابسته است. عناصر کمیاب مس و روی، نقش مهمی در تنظیم فرایندهای فیزیولوژیکی دارند. این دو عنصر، در حفظ سلامت تیروئید و عملکرد طبیعی آن، دارای اهمیت هستند. لذا در این مطالعه، میزان تغییرات هورمون ‌های تیروئیدی، عناصر مس و روی سرم، وزن غده‌ تیروئید و وزن بدن، در شرایط کم ‌کاری تیروئید القا‌ء شده با متی ‌مازول در دو دوز مختلف بررسی گردید. مواد و روش‌ها: تعداد 21 سر موش‌ سفید صحرایی بالغ جنس نر انتخاب و به سه گروه تقسیم شدند. گروه کنترل، آب‌ آشامیدنی و گروه تیمار دوز پایین، میزان 20 میلی‌گرم در 100 میلی‌لیتر و گروه تیمار دوز بالا، میزان 100 میلی‌گرم در 100 میلی‌لیتر ‌از پودر متی ‌مازول حل ‌شده در آب آشامیدنی به ‌مدت 42 روز دریافت نمودند. در پایان دوره، ابتدا حیوانات وزن شدند. پس از بیهوشی و خونگیری از آن ها نمونه ‌های سرم جمع ‌آوری گردید. سطح ســرمی هورمون‌های تیروئید توسط روش رادیوایمیونواسی و میزان عناصر موجود در سرم توسط دستگاه اسپکتروفتومتری جذب اتمی فاقد شعله، اندازه‌گیری و وزن غده‌ تیروئید نیز تعیین‌ گردید. یافته‌های پژوهش: کم‌کاری تیروئید القاء ‌شده با متی ‌مازول‌‌، موجب کاهش معنی ‌دار سطح هورمون ‌های‌ تیروکسین، تری ‌یدوتیرونین ‌و عناصر روی و مس سرم‌، کاهش وزن بدن و افزایش وزن غده‌ تیروئید در گروه‌های تیمار نسبت به گروه کنترل شد که این اثرات در گروه تیمار با دوز بالا، نمایان‌تر بود. بحث و نتیجه‌گیری: این مطالعه پیشنهاد می‌کند که کم‌کاری تیروئید القاء شده با متی ‌مازول‌، ضمن کاهش میزان هورمون ‌های تیروئیدی و افزایش وزن غده‌ تیروئید و کاهش وزن بدن‌، سبب کاهش معنی ‌دار وابسته به دوز در میزان عناصر مس و روی سرم خون ‌می‌گردد. گمان می‌ رود کم‌ کاری تیروئید برخی از اثرات خود را بر بدن، از طریق کاهش سطح عناصر مس و روی اعمال می‌کند.
واژه‌های کلیدی: کم کاری تیروئید، متی مازول، مس، روی، موش صحرایی
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی
دریافت: 1391/11/18 | پذیرش: 1392/2/16 | انتشار: 1392/2/16

Yousofvand N, mohammadizadeh E, kazemi M, yavari F, dezfoolinezhad S. The Effect of Methimazole-Induced Hypothyroidism on Serum Levels of Copper and Zinc in Albino Rats. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2013; 20 (4) :107-116