نسیبه بهشتی ، فاطمه غفاری فر* 1، عبدالحسین دلیمی اصل ، زهرا اسلامی راد ، زهره شریفی ، محمد فریورصدری ، پریسا ابراهیمی
1- ، ghaffarifar@yahoo.com
مقدمه: لیشمانیوزیس از بیمــاری های مهم بومی در ایران است و به دو نوع جلدی و احشایی دیده می شود. از آن جائی که تعیین گونه این انگل در کنترل و پیش گیری بیماری موثر است، لذا این مطالعه با هدف تعیین گونه لیشمانیوز جلدی طراحی و اجرا گردید. مواد و روش ها: در این مطالعه از 35 بیمار مبتلا به لیشمانیازیس جلد 18 مورد آلودگی از اصفهان(حاشیه اطراف اصفهان، اردستان، کاشان و سمیرم) 2 مورد از کرمان(کانون آلودگی سیرجان) 4 مورد خراسان(2 مورد مشهد و 2 مورد اسفراین) 2 مـــورد بوشهر، 3 مورد سمــنان(کانون آلودگی دامغان) و 1 مورد از قم) پس از انجام تهیه لام مستقیم، نمونه برداری شد. از نمونه ها استخراج DNA انجام و واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) با استفاده ازژن ITS1 انجام شد. برای آزمایش طول قطعه محدودیتی (RFLP) از آنزیم Apo1 استفاده شد. یافته های پژوهش: نتایج PCR برای همه نمونه ها مثبت و باندهایی با اندازه 69-350 جفت باز را نشان داد. نتایج به دست آمده از RFLP نشان داد که از بین نمونه های مورد مطـــالعه 33 نفر(94 درصد) لیــــشمانیا مــــاژور و 2 نفـــر(6 درصد) لشیمانیا تروپیکا می باشد. در این مطالعه بیشترین میزان آلودگی در گروه های سنی 19-10 سال و کمترین میزان آلودگی در گروه های سنی بالای 50 سال دیده شد. بحث و نتیجه گیری: مطالعات نشان می دهد که ژنITS1 و آنزیمApo1 ژن و آنزیم مناسب برای تشخیص دو گونه لیشمانیا مــــاژور و لیشمانیا تروپیــــکا از هم می باشد و روشPCR-RFLP یک روش مناسب برای تشخیص گونه های مولد لیشمانیوز جلدی است.
واژه‌های کلیدی: لیشمانیوز جلدی، تشخیص، ITS1، PCR-RFLP، آنزیم Apo1
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: انگل شناسی پزشکی
دریافت: 1391/11/18 | پذیرش: 1391/12/27 | انتشار: 1391/12/27

beheshti N, ghafarifar F, dalimiasl A, eslamirad Z, sharifi Z, Farivar Sadri M et al . Detection of Cutaneous Leishmanioasis Isolated From Iranian Patients By Using ITS1 Gene and Apol Enzyme via PCR-RFLP Molecular Method. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2013; 20 (4) :71-78