بررسی مقایسه‌ای نرم کردن دهانه‌ی سرویکس توسط پروستاگلندین و سوند فولی
حمید تقی‌نژاد*
چکیده مقدمه: سقط با شیوع 15 درصد شایع‌ترین عارضه بارداری می‌باشد که در طی سه ماهه اول و دوم حاملگی اتفاق می‌افتد. از نظر فیزیولوژیک دستگاه تناسلی توانایی دفع محصولات حاملگی را ندارد(1)، زیرا سرویکس مطلوب و انقباضات رحمی (به عنوان دو عامل اساسی در زایمان) وجود ندارد. البته سرویکس مطلوب عامل مهمتری می‌باشد (2). سرویکس مطلوب یا نرم کردن سرویکس یا ripening سرویکس اشاره به افاسمان و دیلاتاسیون سرویکس دارد که به طور طبیعی در پایان سه ماهه سوم قبل از زایمان خودبخود آغاز می‌شود (3). مواد و روش‌ها: این پژوهش مطالعه ای کارآزمایی و یک سو کور است که به منظور بررسی تاثیر نرم کردن دهانه سرویکس توسط پروستاگلندین و سوند فولی بر مدت زمان زایمان، طول مدت بستری، میزان هزینه‌ی بیمار، میزان بروز سقط ناقص، تهوع و استفراغ و خونریزی انجام شد. در این تحقیق ، 70 زن باردار با سن حاملگی 28-14 هفته و سرویکس غیرآماده که نیازمند آماده‌سازی سرویکس بودند به صورت تصادفی به 2 گروه تقسیم شدند. یک گروه شیاف واژینال دینوپورستون (2mg) دریافت کردند که این دوز پس از 6 ساعت در صورت نیاز تکرار می‌شد. برای گروه دیگر یک کاتتر فولی در اینترنال OS سرویکس قرار داده شد که با 30ml نرمال سالین پر شد و تحت کشش قرار می‌گرفت. در هر دو گروه تقریباً دردهای رحمی اکسی توسین بعد از 12 ساعت ایجاد گردید. برای جمع‌آوری اطلاعات از پرسشنامه، پرونده و معاینه بیمار استفاده شد. جهت مقایسه مقادیر متغیرهای کیفی در دو گروه از آزمون کای‌دو و برحسب شرایط از آزمون دقیق فیشر و برای مقادیر متغیرهای کمی از آزمون T استفاده گردید. یافته‌های‌های پژوهش: براساس نتایج این پژوهش، دو گروه از لحاظ میزان هزینه و مدت زمان بستری و میزان بروز سقط و خونریزی و تهوع و استفراغ تفاوت معنی‌داری نداشتند(05/0P>)، اما از نظر تغییرات مقیاس بیشاپ و مدت زمان زایمان اختلاف معنی‌دار بود (05/0P<). بحث و نتیجه‌گیری: از آنجایی که امکان انجام آزمون کای دو وجود نداشت، نمی‌توان در خصوص تفاوت از نظر بروز آمبولی ریوی و آندومتریت و پارگی رحم در دو گروه قضاوت نمود و باید تحقیقات کاملتر با حجم‌های بیشتر انجام گیرد. در گروه سوند فولی تغییرات مقیاس‌ بیشاپ بیشتر و مدت زمان زایمان کمتر از گروه پروستاگلندین بود. بنابراین استفاده از سوند فولی توصیه می شود.
واژه‌های کلیدی: دهانه سرویکس، پروستاگلندین، سوند فولی، دیلاتاسیون
دریافت: 1387/11/8 | پذیرش: 1394/1/31 | انتشار: 1394/1/31

A Study on Ripening of Cervix Using PG and Foley Catheter. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2008; 16 (1) :14-19

تقی‌نژاد حمید. بررسی مقایسه‌ای نرم کردن دهانه‌ی سرویکس توسط پروستاگلندین و سوند فولی. مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1387; 16 (1) :14-19