گزارش یک مورد مانیا ناشی از اختلال پسودوهیپوپاراتیروئیدی
پیمان هاشمیان*
چکیده مقدمه : بیماری پسودوهیپوپاراتیروئیدی یک اختلال نادر مربوط به متابولیسم کلسیم و فسفر می باشد که در آن کلیه ها به هورمون پاراتیروئید پاسخ نمی دهند. این بیماری دارای انواع بالینی مختلفی می باشد که تا کنون تنها یک گزارش از توأم بودن آن با اختلال مانیا که مربوط به یک دختر 13 ساله می باشد به چاپ رسیده است. مواد و روش ها : بیمار مورد بحث پسر 16 ساله ای است که با علایم خلق بالا و پرخاشگری و بیقراری و توهم بینایی و هـذیان بدبینی و بزرگ منشی در یک بیمارستان روانپزشکی با تشخیص اختلال دو قطبی نوع I بستـــری می شود. نامبرده بجز دو نوبت حملات سرگیجه و اختلال جهت یابی و پرخاشگری که هر کدام حدود یک ساعت و نیم طول می کشیده است علایم دیگر طبی نداشته است. بیمار در ابتدا با تشخیص اختلال دو قطبی نوع I تحت درمان با 900 میلی گرم لیتیوم قرار میگیرد که علایم وی کمی کاهش می یابد ولی بهبود کامل حاصل نمی شود. پس از تایید و تشخیص آزمایشگاهی سودوهیپوپاراتیروییدی با استفاده از تست های کلسیم و فسفر و آلکالن فسفاتاز و هورمون پاراتیروئید، دو قرص روکاترول و دو قرص کلسیم به درمان وی اضافه می شود که در نتیجه بیمار کاملا بدون علامت می گردد. یافته های پژوهش : در پیگیری های دو ماهه در طول مدت 6 سال هیچگونه علایم بارز خلقی و یا سایر علایم رفتاری از قبیل بیش فعالی و بیقراری وتحریک پذیری و پرخاشگری که بیمار از دوران کودکی آنها را داشت مشاهده نشد. نتیجه گیری نهایی : بیمار در حال حاضر مشغول به کار می باشد و از روحیه خوبی برخوردار است .
واژه‌های کلیدی: پسودوهیپوپاراتیروئیدی، اختلال دو قطبی I، هورمون پاراتیروئید، متابولیسم کلسیم و فسفر
دریافت: 1387/11/8 | پذیرش: 1394/2/1 | انتشار: 1394/2/1

A Case Report of Mania Due to Pseudohypoparathyroidistic Disorder. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2007; 14 (4) :43-46

هاشمیان پیمان. گزارش یک مورد مانیا ناشی از اختلال پسودوهیپوپاراتیروئیدی. مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1385; 14 (4) :43-46