مهدی مهری1 ، فریدا بهزادیان1 ، شهلا شاهسوندی* 2، سینا سلیمانی3
1- مجتمع دانشگاهی شیمی و مهندسی شیمی، دانشگاه صنعتی مالک اشتر، تهران، ایران
2- گروه ژنتیک مولکولی، موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران ، s.shahsavandi@rvsri.ac.ir
3- گروه ویروس شناسی، موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
مقدمه: شیوع همه گـــیری های بیــماری آنفلوانزا و انتقال مستقیم سویه های نوپدید ویروس پرندگان به انسان، ضرورت بهبود برنامه های ایمن سازی علیه این بیماری را برجسته نموده است. هدف از انجام این پژوهش ارزیابی اثر یاور زیستی هموکینین-1 (HK-1) بر افزایش پاسخ ایمنی القاء شده با واکسن نوترکیب آنفلوانزا بر پایه پروتئین NP ویروس آنفلوانزا H1N1 می باشد.
مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی تعداد چهل سر موش ماده BALB/c با سن شش هفته در دو گروه کنترل(هر گروه پنج سر) و سه گروه تیمار(هر گروه ده سر) تقسیم بندی شدند. گروه های کنترل شامل دریافت کننده سرم فیزیولوژی و دریافت کننده یاور الیگونوکلئوتیدی HK-1، و گروه های تیمار شامل دریافت کننده دو نوبت پروتئین نوترکیب NP، دریافت کننده یک نوبت NP همراه با HK-1، و دریافت کننده دو نوبت NP و HK-1 بودند. بر اساس گروه بندی ‌ها، تزریق نمونه به میزان ml 1/0 در عضله چهار سر ران موش انجام شد. گروه های تیمار نسبت حجمی یک به ده پروتئین NP به HK-1 را دریافت کردند. نمونه های سرم پیش از واکــــسیناسیون های اولیه و یادآور، و در فواصل زمانی معین جمع آوری شد. پاسخ های ایمنی با آزمایش های الایزا و تزاید لنفوسیتی ارزیابی شد.
یافته های پژوهش: افزایش عیار آنتی ‌بادی در گردش علیه آنفلوانزا در موش های ایمن شــــده با واکسن نوترکیب بر پایه NP ‌که یاور HK-1 را دریافت کرده بودند، در مقایسه با گروه های کنترل چشمگیر(P<0.05) بود. پیامد واکسیناسیون یادآور تغییری در پاسخ ایمنی هومورال علیه آنفلوانزا مشاهده نشد. در پاسخ به پروتئین NP ویروس، لنفوسیــــت های موش های دریافـــت کننده NP همراه با HK-1 همانند گروه دریافت کننده NP به تنهایی، تزاید یافتند.
بحث و نتیجه گیری: این دستاورد نشان می دهد که HK-1 قابلیت افزایش پاسخ ایمنی هومورال اختصاصی حاصل از واکسن نوترکیب آنفلوانزا بر پایه NP را دارد. افزودن این یاور اثر شایان توجهی بر افزایش شاخص تحریک پذیری لنفوسیتی ندارد.

واژه‌های کلیدی: آنفلوانزا، واکسن نوترکیب، پروتئینNP، یاور HK-1
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بیوتکنولوژی
دریافت: 1398/2/9 | پذیرش: 1398/7/9 | انتشار: 1398/10/10

Mehri M, Behzadian F, Shahsavandi S, Soleimani S. Evaluation of Immune Responses Induced by Co-administration of Recombinant NP-based Influenza H1N1 Vaccine and Hemokinin-1 Adjuvant in BALB/c Mice. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2019; 27 (5) :44-53