[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 27، شماره 4 - ( 8-1398 ) ::
جلد 27 شماره 4 صفحات 77-89 برگشت به فهرست نسخه ها
تعیین ترکیبات شیمیایی و اثر ضدباکتریایی اسانس اسطوخودوس فلس ‌دار بر تعدادی از میکروارگانیسم ‌های بیماری ‌زا در شرایط برون‌ تنی
سمانه حیدری1 ، حسین جوینده 2، بهروز علیزاده بهبهانی1، محمد نوشاد1
1- گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
2- گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران ، hosjooy@asnrukh.ac.ir
چکیده:   (145 مشاهده)
مقدمه: گیاه اسطو خودوس جزء پر­مصرف‌ ترین گیاهان دارویی در ایران می ‌باشد که از گذشته تاکنون در طب سنتی مورد استفاده قرار گرفته است. هدف از این پژوهش تعیین ترکیبات شیمیایی و فعالیت ضدباکتریایی اسانس اسطوخودوس فلس‌ دار(گونه انحصاری ایران) بود.
مواد و روش ها: در این پژوهش، ترکیبات شیمیایی اسانس اسطوخودوس فلس‌ دار توسط کروماتوگرافی گازی تعیین شد. هاله عدم رشد میکروبی اسانس اسطوخودوس فلس ‌دار برای باکتری ‌های سودوموناس آئروژینوزا، استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس و اشرشیاکلی در چهار غلظت 5/12، 25، 50 و 100 میلی ‌گرم بر میلی ‌لیتر به روش ­های انتشار دیسک و انتشار چاهک تعیین شد. از آنتی‌‌‌ بیوتیک‌ های رایج درمانی شامل آمپی ‌سیلین، انتروفلوکساسین، جنتامایسین و کانامایسین جهت مقایسه با هاله عدم رشد میکروبی استفاده شد. حداقل غلظت بازدارندگی(رقیق ­سازی در مایع) و حداقل غلظت کشندگی برای میکروارگانیسم­ های مذکور تعیین گردید.
یافته ‌های پژوهش: در مجموع 41/99 درصد از ترکیبات موجود در اسانس توسط کروماتوگرافی گازی مشخص گردید. Linalool با 3/43 درصد دارای بیشترین مقدار در میان ترکیبات شناسایی شده بود. حساس‌ ترین و مقاوم‌ ترین باکتری ‌ها نسبت به اسانس اسطوخودوس فلس ‌دار به ترتیب، استافیلوکوکوس اورئوس و سودوموناس آئروژینوزا با قطر بازدارندگی 40/0±70/30 و 68/0±10/10 میلی‌ متر در در غلظت 100 میلی ‌گرم بر میلی‌ لیتر بود. حداقل غلظت بازدارندگی برای باکتری ‌های سودوموناس آئروژینوزا، استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس و اشرشیاکلی به ترتیب برابر با 32، 8، 16 و16 میلی‌ گرم بر میلی ‌لیتر بود.
بحث و نتیجه ­گیری: نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که اسانس اسطوخودوس فلس‌ دار دارای اثر ضد میکروبی قابل قبولی بر میکروارگانیسم ­های بیماری ­زا داشت. در این میان، اثر ضدباکتریایی اسانس بر باکتری­ های گرم مثبت بیشتر از باکتری­ های گرم منفی بود. در هر حال، به­ منظور کاربرد بالینی اسانس اسطوخودوس فلس ‌دار، انجام آزمون­ های تکمیلی پیشنهاد می­ گردد.
 
واژه‌های کلیدی: اسطوخودوس فلس‌دار|اسانس روغنی|آنتی‌بیوتیک رایج درمانی‌|ترکیبات شیمیایی|فعالیت ضد‌میکروبی. ،
متن کامل [PDF 819 kb]   (33 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میکروبشناسی
دریافت: ۱۳۹۸/۱/۱۹ | پذیرش: ۱۳۹۸/۳/۱۱ | انتشار: ۱۳۹۸/۸/۱۹
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Heydari S, Jooyandeh H, Alizadeh behbahani B, Noshad M. Invitro Determination of Chemical Compounds and Antibacterial Activity of Lavandula Essential oil against some Pathogenic Microorganisms. sjimu. 2019; 27 (4) :77-89
URL: http://sjimu.medilam.ac.ir/article-1-5562-fa.html

حیدری سمانه، جوینده حسین، علیزاده بهبهانی بهروز، نوشاد محمد. تعیین ترکیبات شیمیایی و اثر ضدباکتریایی اسانس اسطوخودوس فلس ‌دار بر تعدادی از میکروارگانیسم ‌های بیماری ‌زا در شرایط برون‌ تنی . مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1398; 27 (4) :77-89

URL: http://sjimu.medilam.ac.ir/article-1-5562-fa.html



دوره 27، شماره 4 - ( 8-1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علمی پزوهشی دانشگاه علوم پزشکی ایلام scientific journal of ilam university of medical sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.2 seconds with 33 queries by YEKTAWEB 3986