[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 27، شماره 3 - ( 6-1398 ) ::
جلد 27 شماره 3 صفحات 14-26 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی اثر حلال عصاره‌ گیری بر میزان فنل، فلاونوئید و فعالیت آنتی‌ اکسیدانی برخی گیاهان دارویی بومی ایران
بهمن فاضلی نسب 1، نسرین مشتاقی2، محمد فروزنده3
1- گروه زراعت و اصلاح نباتات، پژوهشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران ، bfazelinasab@gmail.com
2- گروه بیوتکنولوژی و به ‌نژادی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، خراسان رضوی، مشهد، ایران
3- گروه زراعت و اصلاح نباتات، پژوهشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
چکیده:   (401 مشاهده)
مقدمه: امروزه جهت استخراج مواد آنتی ­اکسیدانی گیاهی از حلال ‌های متفاوتی استفاده می‌ شود که هر کدام قابلیت خاصی در استخراج این مواد دارند لذا در تحقیق حاضر سعی شد تا برخی گیاهان دارویی از مناطق رویشی متفاوت ایران جمع­ آوری و بر اساس اکثریت حلال ‌های پرکاربرد نیز مورد ارزیابی قرار گیرند تا علاوه بر شناسایی بهترین گیاه دارویی، بتوان بهترین حلال جهت استخراج مواد آنتی ­اکسیدانی معرفی کرد.
مواد و روش­ ها: به‌ منظور بررسی نوع حلال عصاره­ گیری(آبی، هیدروالکلی، استونی و متانلی) بر میزان مواد آنتی ­اکسیدانی برخی گیاهان دارویی بومی مناطق مختلف ایران از جمله کاکوتی، شکرشفا، زعفران، بومادران، پونه کوهی، نعناع کوهی، زوفا، آویشن کوهی، شاه ­تره و کلپوره، آزمایشی به ‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار انجام شد. از DPPH برای سنجش فعالیت آنتی ‌اکسیدانی استفاده شد.
یافته ­های پژوهش: نتایج تجزیه واریانس داده­ ها نشان داد که نوع عصاره و برهمکنش عصاره و گیاه بر خواص آنتی ­اکسیدانی، محتوای فنل و فلاونوئید تاثیر متفاوتی داشته است(P<0.01). بیـــشـــترین مــــیزان فــــلاونوئید در عصــــاره آبی( mg/g DW65/87)، هیدروالــــکلی(  mg/g DW48/147)، متانلی( mg/g DW48/277) و استونی( mg/g DW98/171) و هم چنین بیشتـــرین میزان فنل در عــــصاره آبی(mg/g DW 33/15)، هیدروالکلی(mg/g DW 18/20)، متانلی(mg/g DW 47/51) و استونی(mg/g DW 59/31) مربوط به گیاه دارویی بومادران منطقه ایلام بوده است. بیشترین خاصیت آنتی ‌اکسیدانی بر اساس آزمون DPPH در عصاره آبی(29/8 درصد در غلظت g/mlμ 16) متعلق به بومادران منطقه ایلام، در عصاره هیدروالکلی(49/34 درصد در غلظت g/mlμ 64) متعلق به نعناع کوهی منطقه کاشمر و سپس بومادران منطقه ایلام، در عصاره استونی(009/62 درصد در غلظت g/mlμ 64) متعلق به نعناع کوهی منطقه کاشمر و سپس کلپوره کاشمر و بومادران ایلام و در نهایت در عصاره متانلی(633/95 درصد در غلظت g/mlμ 16) متعلق به بومادران منطقه­ ایلام بوده است.
بحث و نتیجه گیری: نتایج این تحقیق نشان داد که مهم ‌ترین حلال جهت استخراج مواد فنلی و بررسی خاصیت اکسیدانی، متانل بوده و موثرترین گیاه از لحاظ حضور مواد و خاصیت آنتی ‌اکسیدانی، بومادران منطقه­ ایلام بوده است.
واژه‌های کلیدی: عصاره گیاهی| بومادران| شکرشفا| نعناع| زوفا ،
متن کامل [PDF 913 kb]   (145 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بیوشیمی
دریافت: ۱۳۹۷/۱۱/۱ | پذیرش: ۱۳۹۸/۳/۱
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Fazeli-nasab B, Moshtaghi N, Forouzandeh M. Effect of Solvent Extraction on Phenol, Flavonoids and Antioxidant Activity of some Iranian Native Herbs . sjimu. 2019; 27 (3) :14-26
URL: http://sjimu.medilam.ac.ir/article-1-5385-fa.html

فاضلی نسب بهمن، مشتاقی نسرین، فروزنده محمد. بررسی اثر حلال عصاره‌ گیری بر میزان فنل، فلاونوئید و فعالیت آنتی‌ اکسیدانی برخی گیاهان دارویی بومی ایران . مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1398; 27 (3) :14-26

URL: http://sjimu.medilam.ac.ir/article-1-5385-fa.html



دوره 27، شماره 3 - ( 6-1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علمی پزوهشی دانشگاه علوم پزشکی ایلام scientific journal of ilam university of medical sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.23 seconds with 33 queries by YEKTAWEB 3986