سجاد روشنی1 ، فاروق رستمی ذلانی* 2، نرمین غنی زاده حصار1 ، ابراهیم محمدعلی نسب فیروزجاه1 ، زهرا سوخته زاری1
1- گروه فیزیولوژی ورزشی و حرکات اصلاحی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
2- گروه آسیب شناسی و حرکات اصلاحی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران ، f.rostami1010@gmail.com
مقدمه: اختلال در کنترل حرکات کتف یک عامل مهم در بروز ناهنجاری های اندام فوقانی با اثر بر کنترل حسی-حرکتی می‌ باشد. با توجه به این که تحقیقات بررسی ماندگاری در این زمینه بسیار اندک است لذا هدف از تحقیق حاضر  بررسی ماندگاری(بعد از شش ماه) دو برنامه تمرینی کنترل حرکات کتف و اصلاحی بر میزان درد گردن و زاویه سر در مردان مبتلا به سر به جلو بود.
مواد و روش ها: تعداد 20 مرد مبتلا به سر به­ جلو مراجعه کننده به مرکز تندرستی علم و حرکت واقع در شهر ایلام به صورت هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه تجربی(10n=، سن: 12/3±13/35 سال، وزن: 28/3±10/63 کیلوگرم، قد: 12/1±177 سانتی متر) و کنترل(10n=، سن: 75/1±11/36 سال، وزن: 12/4±12/62 کیلوگرم، قد: 64/1±179 سانتی متر) قرار گرفتند. گروه تجربی به مدت 8 هفته و هر هفته سه جلسه در برنامه تمرینی کنترل حرکات کتف با تاکید بر حفظ وضعیت صحیح، جلوگیری از الگوهای حرکتی جبرانی و ارائه بازخورد حرکتی جهت بهبود ریتم همکاری کتف با مجموعه کمربند شانه­ ای شرکت نمودند. گروه کنترل، فعالیت ‌های اصلاحی با تاکید بر تقویت عضلات ضعیف شده و کشش عضلات کوتاه شده را انجام دادند. قبل و بعد از دوره تمرینی میزان حرکات جانبی کتف، درد گردن و زاویه سر به جلو به ترتیب با استفاده از تست حرکت جانبی استخوان کتف(LSST)، مقیاس دیداری درد(VAS) و گونیامتر دیجیتال اندازه‌ گیری شد. بعد از شش ماه نیز مجدداً تست ‌های پیش آزمون از افراد به عمل آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس برای داده ‌های تکراری انجام شد.
یافته های پژوهش: نتایج نشان داد که در متغیرهای درد گردن و زاویه سر به جلو بعد از شش ماه، اثرات تمرین در گروه تمرینات کنترل کتف معنادارتر از گروه تمرینات اصلاحی بود(P=0.001). هم چنین نتایج نشان داد که برنامه کنترل حرکات کتف می ‌تواند میزان حرکات جانبی کتف(در زوایای صفر درجه، P=0.001، 45 درجه، P=0.001 و 90 درجه، P=0.012)، درد گردن(P=0.018) و زاویه سر به جلو را کاهش دهد(P=0.019).
بحث و نتیجه گیری: با توجه به تاثیر ماندگاری بهتر تمرینات کنترل حرکات کتف، می­ توان این روش را در کاهش درد و زاویه سر به جلو در درمان افراد مبتلا به عارضه سر به جلو به ­کار برد.

واژه‌های کلیدی: کنترل کتف، سر به جلو، درد، ماندگاری
نوع مطالعه: كاربردي |
دریافت: 1397/7/24 | پذیرش: 1397/11/17 | انتشار: 1398/1/26

Roshani S, Rostamizalani F, Ghanizade N, Mohammad Ali nasab Firozjah E, Sokhtezari Z. Study of the Persistence Effect of two Exercises Controlling the Scapula and Corrective Movements on Neck Pain and Angle of Head in Males with forward Head . J. Ilam Uni. Med. Sci. 2019; 27 (1) :148-160