جعفر کتابچی1 ، شهناز شهربانیان* 2، احسان طسوجیان1
1- گروه حرکات اصلاحی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
2- گروه تربیت بدنی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران ، shahrbanian@gmail.com
مقدمه: کاهش دامنه حرکتی اندام تحتانی منجر به کاهش کارایی حرکت شده و حفظ آن برای پیشگیری از آسیب و بــــهبود عملکرد حیاتی می ­باشد از این ‌رو هدف از مطالعه حاضر مقایسه تاثیر کوتاه ‌مدت و ماندگاری تکنیک ابزار کمک‌ کننده به تحرک پذیری بافت نرم(IASTM) و تسهیل عصبی عضلانی(PNF) گیرنده عمقی بر دامنه حرکتی(ROM) دورسی فلکشن مچ پا در فوتبالیست ­های جوان بود.
مواد و روش ‌ها: در این مطالعه نیمه تجربی 30 نفر از فوتبالیست ­های جوان شرکت­ کننده در لیگ برتر فوتبال استان اصفهان(آسیا ویژن) به‌ صورت در دسترس انتخاب‌ شده و به‌ طور تصادفی در دو گروه 15 نفری IASTM و  PNFقرار گرفتند. تکنیک ابزار کمک ­کننده به تحرک ­بخشی بافت نرم برای گروه IASTM و تمرینات کششی PNF برای گروه تمرینات­ کششی استفاده شد. قبل، بعد و پس از یک هفته، دامنه حرکتی دورسی فلکشن مچ پا با استفاده از گونیامتر اندازه­ گیری گردید.
یافته ­های پژوهش: نتایج نشان داد که دامنه حرکتی دورسی فلکشن گروه ­ها در پس ­آزمون(P=0.01, Z=-2.58) و دوره ماندگاری(P=0.036, Z=-2.09) تفاوت معناداری با هم داشتند؛ تمرینات IASTM در مقایسه با PNF منجر به افزایش بیشتر دامنه حرکتی شد و این افزایش از ماندگاری بیشتری نیز برخوردار بود. لازم به ذکر است، بین اندازه‌ گیری‌ های زمانی از نظر دامنه حرکتی دورسی فلکشن مچ پا، در هر دو گروه اختلاف معناداری وجود داشت(P=0.001).
بحث و نتیجه ­گیری: تکنیک IASTM می ­تواند به‌ صورت کوتاه ‌مدت و هم چنین در طول زمان نتایج بهتری را نسبت به تمرینات کششی سنتی در ­پی داشته باشد.
واژه‌های کلیدی: تکنیک ابزار کمک‌ کننده به تحرک پذیری بافت نرم، تسهیل عصبی عضلانی گیرنده عمقی، دورسی فلکشن، دامنه حرکتی
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1397/7/4 | پذیرش: 1397/11/23 | انتشار: 1398/1/26

Ketabchi J, Shahrbanian S, Tasoujian E. Comparison between the Short Term and Durability Effects of Proprioceptive Neuromuscular Facilitation Exercise and Instrument Assisted soft Tissue Mobilization Technique on Ankle-Dorsiflexion Range of Motion . J. Ilam Uni. Med. Sci. 2019; 27 (1) :137-147