:: دوره 19، شماره 3 - ( پاييز 1390 ) ::
بررسی روند و برخی عوامل موثر بر بروز سل در استان ایلام
کیومرث جمشیدی ، هادی پیمان ، ایرج پاکزاد* 1، علی دل پیشه
1- ، pakzad-i@medilam.ac.ir
مقدمه: سل به عنوان یکی از معضلات پزشکی-اجتماعی بیش از یک سوم مردم دنیا را آلوده نموده است. فقر، بیماری های تضعیف کننده سیستم ایمنی و ایدز از مهم ترین عوامل موثر بر بروز سل هستند. این مطالعه اپیدمیولوژیک با هدف بررسی روند و عوامل موثر در شیوع سل در استان ایلام طی سال های 1386-1382 صورت گرفته است. مواد و روش ها: این پژوهش از نوع توصیفی-مقطعی بوده و داده های آن با استفاده از چک لیست از پرونده بیمارانی که در مراکز بهداشتی درمانی استان ایلام طی ســال های مذکور تحت درمان قرار گرفته بودند، استخراج شد. داده های گردآوری شده با نرم افزارهای i‏nfo -Epi و SPSSمورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش: شیوع بیماری سل در استان ایلام طی 5 سال گذشته منتهی به 1386 از یک روند افزایشی معنی دار برخوردار بوده است(P<0/04) از مجموع 213 فرد مسلول در طی این دوره 5 ساله، 117 نفر(5/54 درصد) زن و بیشترین مبتلایان در محدوده ی سنی بیشتر از 65 سال قرار داشتند. در مجموع 172 نفر(8/80 درصد) مبتلا به سل ریوی و 41 نفر(2/19 درصد) به سل خارج ریوی مبتلا بودند. نسبت ابتلای زنان به مردان به سل خارج ریوی 2 برابر(OR=2.1, 95 CI, 1.56-3.85) و میزان عود سل در زنان 5/2 برابر مردان بود(P<0.01). بیشترین و کمترین فراوانی افراد مبتلا به ترتیب مربوط به شهرستان های ایلام و ایوان و سال های 86 و 84 بوده است. بحث و نتیجه گیری: با توجه به روند افزایشی سالانه و نیز افزایش میزان عود سل در زنان نسبت به مردان و در بین سالمندان نسبت به سایر گروه های سنی، توصیه می شود در برنامه های آموزش بهداشت و غربالگری بیماری سل به این گروه های پرخطر توجه ویژه ای مبذول گردد.
واژه‌های کلیدی: سل ریوی، سل خارج ریوی، ایلام
دریافت: 1390/10/21 | انتشار: 1390/7/23

Jamshidi K, Peyman H, Pakzad I, Delpisheh A. Trends And Some Risk Factors for Incidence of. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2011; 19 (3) :32-40

جمشیدی کیومرث، پیمان هادی، پاکزاد ایرج، دل پیشه علی. بررسی روند و برخی عوامل موثر بر بروز سل در استان ایلام. مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1390; 19 (3) :32-40