توحید پیری قراقیه1 ، سید عطا اله سادات شاندیز* 2
1- گروه زیست شناسی، واحدتهران شرق، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- گروه زیست شناسی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، atashandiz@yahoo.com

مقدمه: اسینتوباکتر بومانی یکی از عوامل پاتوژن شایع بیمارستانی است که به دلیل تولید بیوفیلم به بسیاری از آنتی بیوتیک ها مقاوم شده و درمان آن را مشکل ساخته است. امروزه، نانوذرات نقره به دلیل داشتن ویژگی های شیمیایی و فیزیکی مناسب، در پزشکی کاربردهای گسترده ای دارد. هدف از این مطالعه بررسی اثرات ضدبیوفیلمی نانوذرات نقره بر روی ایزوله های مقاوم به آنتی بیوتیک اسینتوباکتر بومانی می باشد.
مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی، سویه های اسینتوباکتربومانی از 100 نمونه بالینی جداسازی شدند. بعد از شناسایی سویه های اسینتوباکتربومانی و تعیین مقاومت میکروبی آن ها، توانایی تشکیل بیوفیلم سویه ها با کمک روش کشت کنگو رد آگار در دمای 37 درجه سانتی گراد به مدت 24 ساعت مورد ارزیابی قرار گرفت. میزان MIC(Minimum Inhibitory Concentration) سویه ها علیه نانوذرات نقره تعیین شد، تیمار سویه ها با غلظت زیر حدمهارکنندگی(SubMIC)‌ انجام شد و استخراج RNA و سنتز cDNA انجام گرفت. در نهایت، ارزیابی بیان ژن تشکیل بیوفیلم Bap‌ با استفاده از روش Real Time PCR مورد بررسی قرار گرفت.
یافته های پژوهش: از میان 100 نمونه بالینی، 12 نمونه مربوط به اسینتوباکتربومانی بودند که به تمامی آنتی بیوتیک ها به جز کلیستین مقاوم بودند. نتایج PCR نشان داد که تمامی 12 سویه دارای ژن تشکیل بیوفیلم Bap بودند. نتایج Real Time PCR نشان داد که به دنبال تیمار سویه ها با غلظت SubMIC نانوذرات نقره، تمامی سویه ها دارای کاهش بیان معناداری در ژن Bap (P<0.05)‌ نسبت به ژن کنترل بودند.
بحث و نتیجه گیری: با توجه به اثرات ضد بیوفیلمی نانوذرات نقره، به نظر می رسد نانوذرات نقره می تواند به عنوان یک کاندید دارویی در صنایع داروسازی مورد استفاده قرار گیرد.

واژه‌های کلیدی: ‌اسینتوباکتربومانی، بیوفیلم، Bap، نانوذرات نقره
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بیولوژی
دریافت: 1397/3/2 | پذیرش: 1397/6/21 | انتشار: 1397/8/24

Piri Gharaghie T, Sadat Shandiz S A. The Inhibitory Effects of Silver Nanoparticles on Bap Gene Expression in Antibiotic-Resistant Acientobacter bumanni Isolates using Real-Time PCR . J. Ilam Uni. Med. Sci. 2018; 26 (4) :175-185