محمود سعیدی1 ، مرتضی کرمی1 ، رضا نعمتی1 ، زهرا سلیمانی1 ، محمد مهرعلیان2 ، مهسا مرادی* 3
1- گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده پیراپزشکی و بهداشت آرادان، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان، ایران
2- گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران
3- گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده پیراپزشکی و بهداشت آرادان، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان، ایران ، mahsamoradi2010@gmail.com

مقدمه: حجم زیادی از فاضلاب به همراه ناخالصی­ هایی چون مواد کلوییدی و رنگ از صنایع مختلف به محیط زیست تخلیه می ­گردد. این فاضلاب ­ها موجب مشکلات عمده شده و تهدیدی جدی برای منابع آب می ­باشند. بنا بر این تصفیه فاضلاب و رسیدن به استانداردهای تخلیه پساب امری ضروری است. در این راستا، کیتوزان به عنوان یک منعقدکننده دارای عملکرد قابل مقایسه ­ای با سایر منعقدکننده ­های رایج است. هم چنین با افزودن کیتوزان و حذف کدورت، احتمالاً کابرد نانوذرات با دوز پایین، کارآمدتر خواهد شد که بررسی آن، از اهداف مطالعه حاضر است. در این مطالعه، به بررسی کارایی کیتوزان و نانو اکسید منیزیم جهت حذف توام رنگ و کدورت پرداخته شده است.
مواد و روش ها: فاضلاب سنتتیک با مخلوط کردن بنتونیت و رنگ Direct Blue71 با آب مقطر آماده گردید. پس از آماده سازی مقادیر مشخص از رنگ و کدورت، دوزهای مختلف از کیتوزان و نانو اکسید منیزیم به صورت مجزا و ترکیبی مورد بررسی قرار گرفت. تاثیر متغیرهایی چون pH، غلظت اولیه رنگ و مقدار اولیه کدورت، دوز کیتوزان و MgO بر کارایی حذف بررسی گردید.
یافته ­های پژوهش: نتایج نشان داد که بالاترین حذف رنگ و کدورت در دوز ترکیبی mg/L 5/1 کیتوزان وg/L  5/1 از MgO با راندمان 5/97 درصد بود. هم چنین، بالاترین راندمان حذف در pH برابر با 7 به دست آمد.
بحث و نتیجه گیری: با توجه به نیاز به دوز بالای MgO در کدورت ­های بالا، استفاده از کیتوزان به عنوان یک منعقدکننده می ­تواند در کاهش استفاده از MgO موثر باشد.

واژه‌های کلیدی: نانو اکسید منیزیم، کیتوزان، کدورت، رنگ، فاضلاب نساجی
دریافت: 1396/3/8 | پذیرش: 1396/11/1 | انتشار: 1398/1/26

Saiedi M, Karami M, Nemati R, Soleymani Z, Mehralian M, Moradi M. Evaluation of Chitosan and Magnesium Oxide Nanoparticles Efficiencies in Removal of Direct Blue 71 and Turbidity . J. Ilam Uni. Med. Sci. 2019; 27 (1) :75-84

سعیدی محمود، کرمی مرتضی، نعمتی رضا، سلیمانی زهرا، مهرعلیان محمد، مرادی مهسا. ارزیابی کارایی منعقدکننده کیتوزان و نانوذره اکسید منیزیم در حذف توام رنگزای Direct blue 71 و کدورت . مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1398; 27 (1) :75-84