بررسی شیوع سندرم پیش از قاعدگی در دختران دبیرستانی شهر ایلام، سال 1394
فرشته احمدی1 ، محمد مهدی نقی زاده2 ، اشرف دیرکوند مقدم3 ، فتح اله محمدیان4 ، زینب غضنفری* 5
1- گروه آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران
2- مرکز بیماری های غیر واگیر، دانشگاه علوم پزشکی فسا، فسا، ایران
3- گروه مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران
4- مرکز تحقیقات پیشگیری از آسیب های روانی اجتماعی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران
5- گروه آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران ، ghazanfari-z@medilam.ac.ir

مقدمه: سندرم پیش از قاعدگی یکی از اختلالات سنین باروری است که شامل علایم فیزیکی، شناختی، عاطفی و رفتاری در طی فاز لوتئال چرخه قاعدگی است که به صورت دوره ای از 7 تا 14 روز قبل از قاعدگی رخ می دهد و با شروع قاعدگی یا چند روز اول خونریزی علائم بر طرف می شوند. هدف از این مطالعه، بررسی فراوانی سندرم پیش از قاعدگی در دختران دبیرستانی شهر ایلام در سال 94 است.
مواد و روش ها: این مطالعه توصیفی-تحلیلی در سال 94 بر روی 266 نفر دانش آموز دختر مجرد با دامنه سنی 18-15 سال و میانگین سنی 34/16 سال، دارای قاعدگی های منظم و طبیعی(با فواصل 21 تا 35 روز و طول مدت 3 تا 7 روز) انجام گرفت. جهت بررسی فراوانی علائم سندرم پیش از قاعدگی از پرسش نامه PSST (پرسش نامه غربالگری علایم قبل از قاعدگی) به صورت آینده نگر برای دو سیکل متوالی استفاده شد. در این تحقیق آزمون های آماری کای اسکور، آنالیز واریانس و رگرسیون لجستیک مورد استفاده قرار گرفت.
یافته های پژوهش: فراوانی سندرم پیش از قاعدگی متوسط یا شدید 84/36 درصد و فراوانی اختلال ملال پیش از قاعدگی 65/11 درصد بود. بر اساس مدل رگرسیون لجستیک، خونریزی شدید شانس افراد را برای ابتلاء به اختلال ملال قاعدگی 1/5 برابر، و درد شانس افراد را برای ابتلاء به سندرم پیش از قاعدگی 1/4 برابر افزایش می دهند. بین سندرم پیش از قاعدگی متوسط یا شدید(PMS) با درد(P<0.001)، و بین اختلال ملال پیش از قاعدگی(PMDD) با حجم خونریزی(P<0.01) ارتباط معنی داری مشاهده شد. در بررسی میانگین علائم 19 گانه، بالاترین میانگین مربوط به خستگی، داشتن علائم جسمانی، دشواری در تمرکز، کاهش علاقه به فعالیت های منزل و عصبانیت و کمترین میانگین مربوط به پرخوری بود.
بحث و نتیجه گیری: شیوع این سندرم در بین نوجوانان دبیرستانی شهر ایلام نسبتاً بالا بود. با توجه به تاثیرات منفی این سندرم بر وضعیت جسمی، روانی، عاطفی، و اجتماعی نوجوان و حساسیت این دوره از نظر پیشرفت تحصیلی، پیشنهاد می گردد مطالعات و مداخلات لازم جهت پیشگیری و کنترل علائم طراحی و اجرا گردد.

واژه‌های کلیدی: شیوع، PMS، PMDD، دختران دبیرستانی، ایلام
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اپیدمیولوژی
دریافت: 1395/8/25 | پذیرش: 1395/10/22 | انتشار: 1397/2/31

Ahmadi F, Naghizadeh M M, Direkvand-Moghadam A, Mohamadian F, Ghazanfari Z. A Study on Premenstrual Syndromes of High School girl-students in Ilam City (western Iran), 2015 . J. Ilam Uni. Med. Sci. 2018; 26 (1) :154-163