محمد فتحی1، رضا قراخانلو*2
1- گروه تربیت بدنی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه لرستان، لرستان، ایران
2- گروه تربیت بدنی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران ، ghera_reza@modares.ac.ir

مقدمه: در یک کروماتین فشرده دسترسی فاکتورهای رونویسی به DNA به سختی صورت می‌ گیرد، بنا بر این بیان ژن به یک نوکلئوزوم باز شده نیاز دارد. در ایجاد فشردگی ساختار کروماتین فاکتور HDAC4 نقش اصلی را بازی می ‌کند. هدف این مطالعه ارزیابی اثر یک جلسه فعالیت مقاومتی بر بیان ژن hdac4 در عضله اسکلتی تند و کند انقباض رت‌ های نر نژاد ویستار بود.

مواد و روش‌ ها: در این پژوهش 15 رت از انستیتو پاستور تهیه شد و تحت شرایط طبیعی(دما، چرخه تاریکی و روشنایی و دسترسی آزاد به آب و غذا) نگهداری و به صورت تصادفی به دو گروه تجربی(10 سر) و کنترل(5 سر) تقسیم شدند. گروه تجربی یک جلسه فعالیت ورزشی را اجرا کرده(صعود از یک نردبان یک متری، همراه با وزنه­ای با اندازه 80 درصد وزن خودشان) سپس 3 و 6 ساعت پس از آن، بی ‌هوش و تشریح شدند. عضلات نعلی و عضله بازکننده دراز انگشتان(EDL) خارج شده و برای تعیین میزان بیان ژن hdac4 آن ها از روشReal time RT-PCR  استفاده شد. با استفاده از آزمون آماری t تک نمونه ای و مستقل اطلاعات به دست آمده ارزیابی شدند.

یافته های پژوهش: نتایج نشان داد که در پاسخ به یک جلسه فعالیت مقاومتی بیان ژن hdac4 در عضلاتEDL  در 3 ساعت پس از فعالیت ورزشی به طور معنی­ داری(P=0.0013) افزایش یافت و 6 ساعت(P=0.058) پس از فعالیت بدون تغییر باقی ماند. در صورتی که در عضله نعلی بیان ژن hdac4 در 3 ساعت(P=0.18) و 6 ساعت(P=0.45) پس از فعالیت بدون تغییر باقی ماند.

بحث و نتیجه‌ گیری: به نظر می‌ رسد عضلات تند انقباض نسبت به تارهای کند انقباض در اثر فعالیت ­های مقاومتی تاثیرپذیری بیشتری را تجربه کنند و احتمالاً فشردگی کروماتین در تارهای تند انقباض در اثر فعالیت مقاومتی بیشتر می شود.

واژه‌های کلیدی: فعالیت ورزشی، ژن hdac4، عضله نعلی و عضله بازکننده دراز انگشتان
متن کامل [PDF 642 kb]   (1958 دریافت)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تربیت بدنی
دریافت: 1395/4/12 | پذیرش: 1395/4/12 | انتشار: 1395/4/12