لادن بینا1 ، حسین نجف زاده ورزی* 2، سید رضا فاطمی طباطبایی1
1- گروه علوم پایه، دانشکده دام پزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
2- مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، پژوهشکده سلامت، دانشگاه علوم پزشکی بابل، بابل، ایران ، najafzadeh@scu.ac.ir

مقدمه: با توجه به کاربرد گیاهان دارویی در درمان بیماری‌ های اندوکرین، از جمله عملکرد تخمدان در ناباروری و از طرفی با توجه به خواص فیتواستروژنیک زیره، هدف از مطالعه حاضر ارزیابی اثر اسانس زیره بر تغییرات هورمون استروژن و پروژسترون و تعداد فولیکول های تخمدان در موش صحرایی، در حضور یا عدم حضور آگونیست و آنتاگونیست دوپامین بود.
مواد و روش ‌ها: در این مطالعه تجربی مدل حیوانی، تعداد 35 سر موش صحرایی ماده به 7 گروه تقسیم شدند و به ترتیب نرمال سالین(داخل صفاقی)، متوکلوپرامید(mg/kg 90 داخل صفاقی)، بروموکریپتین(mg/kg4 زیرجلدی)، متوکلوپرامید+ بروموکریپتین، متوکلوپرامید+زیره(mg/kg4 خوراکی)، زیره، بروموکریپتین+زیره به مدت 10 روز دریافت کردند و سپس با بیهوشی موش‌ ها به وسیله کلروفرم، خونگیری از قلب به منظور سنجش مقادیر استروژن و پروژسترون انجام شد. سپس تخمدان‌ ها و رحم جدا شده و وزن آن ها تعیین و تعداد فولیکول های بالغ و نابالغ بر روی تخمدان شمارش شدند.
یافته‌ های پژوهش: متوکلوپرامید موجب کاهش غلظت استروژن و پروژسترون گردید و تجویز بروموکریپتین اثر آن را خنثی کرد. از طرفی مصرف زیره به تنهایی موجب کاهش وزن موش ‌ها و کاهش استروژن سرم گردید. مصرف هم‌ زمان زیره و بروموکریپتین موجب افزایش استروژن و افزایش تعداد فولیکول‌ ها گردید.
بحث و نتیجه گیری: بنا بر این مصرف زیره می‌ تواند اثر بروموکریپتین به عنوان آگونیست دوپامین را بر روی عملکرد تخمدان تشدید نماید.

واژه‌های کلیدی: استروژن، پروژسترون، بروموکریپتین، متوکلوپرامید، زیره، تخمدان، موش صحرایی
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1395/2/24 | پذیرش: 1395/9/7 | انتشار: 1397/2/11

Bina L, Najafzadevarzi H, Fatemitabatabae R. Effects of Cuminum cyminum Essence on Rat Ovary Function following Administration of Dopaminergic Agonist and Antagonist . J. Ilam Uni. Med. Sci. 2018; 26 (1) :13-22