مریم امیری شعار1 ، معصومه حسینی1 ، علی اوسط ملتی* 2
1- مرکز تحقیقات بیماری ‌های متابولیک، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران
2- مرکز تحقیقات بیماری ‌های متابولیک، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران ، mellati3000@yahoo.com

مقدمه: سرطان پستان یکی از علل اصلی مرگ و میر ناشی از سرطان در زنان است که فرآیند پیچیده ‌ای از عوامل ژنتیکی و محیطی در بروز آن دخالت دارند. هنوز مکانسیم ‌های مولکولی دخیل در بروز و پیشرفت سرطان پستان به طور کامل شناخته نشده است. در مطالعه حاضر، پروتئوم بافت سرطانی پستان و بافت سالم مجاور مورد مقایسه قرار گرفته است.
مواد و روش ها: در یک مطالعه همگروهی، بافت سرطانی به همراه بافت سالم مجاور از 5 بیمار زن مبتلا به سرطان پستان دریافت و محتوای پروتئینی آن‌ ها استخراج شد. سپس، با استفاده از ژل الکتروفورز دو بعدی و به کمک نرم‌ افزار Image Master 2D Platinum سطح بیان پروتئین ‌ها و در مرحله بعد با اسپتکروفتومتری جرمی MALDI-TOF MS/MS ماهیت پروتئین‌ های مورد نظر شناسایی شد.
یافته‌‌ های پژوهش: ناحیه ثابت(C) زنجیرهIg gamma-1  فقط در بافت سرطانی و زیر واحد بتاهموگلوبین فقط در بافت سالم مجاور بیان شده بودند. بیان آلبومین سرمی و یک پپتید منفرد شبیه به زنجیره alpha-3 کلاژن(VI) در بافت سرطانی در مقایسه با بافت سالم مجاور کاهش معنی ‌داری داشت(P<0.05). در مقابل، بیان یک پپتید منفرد مشابه به کراتین نوع I‌ و II اسکلت سلولی در بافت سرطانی در مقایسه با بافت سالم مجاور افزایش معنی‌ داری نشان داد(P<0.05).
بحث و نتیجه ‌گیری: پروتئوم بافت سرطانی پستان در مقایسه با بافت سالم مجاور به طور قــابل توجــهی متفاوت است. به نظر می ‌رسد بررسی تغییرات در محتوای پروتئینی سلول‌ های سرطانی پستان بتواند رویکرد مناسبی جهت شناسایی عوامل دخیل در پاتوژنز این بیماری باشد. با این حال، بهتر است مطالعات بیشتری در این زمینه انجام شود.

واژه‌های کلیدی: بیومارکر، پاتوژنز، ‌ پروتئوم، سرطان پستان
متن کامل [PDF 743 kb]   (1965 دریافت)
دریافت: 1394/12/23 | پذیرش: 1395/11/16 | انتشار: 1397/2/30

Amiri Shoar M, Hosseini M, Awsat Mellati A. Proteomics Comparison of Breast Cancer with Adjacent Normal Tissues in Women with Breast Cancer . J. Ilam Uni. Med. Sci. 2018; 26 (1) :132-140