شهین محمدی1 ، کلثوم ارغا1 ، نرجس اخضری فر1 ، زینب پناهی1 ، ایرج پاکزاد* 2، کوروش سایه میری3
1- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران
2- گروه میکروب شناسی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران ، pakzad_i2006@yahoo.com
3- گروه آمار زیستی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران

مقدمه: عفونت دستگاه ادراری یکی از شایع ترین عفونت های باکتریایی است، عدم تشخیص و درمان مناسب آن باعث بروز عوارض شدید کلیوی مانند اختلالات دستگاه ادراری، فشارخون و اختلالات کلیوی می شود. مصرف بی رویه آنتی بیوتیک ها موجب مقاومت به این داروها شده است. هدف از این مطالعه تحلیل اطلاعات کشت های عفونت ادراری انجام شده در آزمایشگاه های تشخیص طبی شهر ایلام طی سال 1391 می باشد.

مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی و گذشته نگر، اطلاعات بیمارانی که در آزمایشگاه ها و مراکز درمانی دولتی و خصوصی شهر ایلام طی سال 1391 تحت آزمایش کشت ادرار قرار گرفته اند، مورد بررسی واقع شدند. روش نمونه گیری به صورت سرشماری بوده و پس از جمع آوری اطلاعات، داده ها وارد نرم افزار SPSS شده و با آزمون های 2X و t-test آنالیز گردیدند.

یافته های پژوهش: شایع ترین پاتوژن های عامل عفونت ادراری اشریشیاکلی(9/28 درصد)، استافیلوکوکوس اورئوس (8/28 درصد)، استافیلوکوکوس ساپروفیتیکوس(13 درصد)، استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس(9 درصد)، استرپتوکوکوس SPP(8 درصد) و انتروکوک(7 درصد) بوده، هم چنین بیشترین میزان مقاومت آنتی بیوتیکی مربوط به کوتریموکسازول و کم ترین مقاومت مربوط به آمیکاسین می باشد.

بحث و نتیجه گیری: نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که اشریشیاکلی و استافیلوکوکوس اورئوس شایع ترین پاتوژن های عامل عفونت ادراری در مراجعین به آزمایشگاه های سطح شهر ایلام می باشند و بیشترین مقاومت دارویی مربوط به کوتریموکسازول است که پیشنهاد می شود استفاده از این دارو محدودتر شود.

واژه‌های کلیدی: عفونت ادراری، مقاومت آنتی بیوتیکی، اشریشیاکلی، ایزوله های میکروبی، ایلام
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میکروب شناسی پزشکی
دریافت: 1394/10/3 | پذیرش: 1395/1/18 | انتشار: 1395/4/20

mohammadi S, argha K, akhzarifar N, panahi Z, pakzad I, sayehmiri K. Analysis of Antibiotic Resistance in Bacterial Strains Isolated from Urine Cultures of Patients Referred to Clinical Laboratories of Ilam City during 2012. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2016; 24 (2) :179-185