بررسی تاثیر حامی همتا بر الگوی رشد شیرخواران کمتر از یکسال
شهناز ترک زهرانی1 ، ذلیخا کرم الهی* 2، علیرضا اکبرزاده3 ، هاشمیه چهره4 ، منیره محمد حسن نهال5
1- گروه مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
2- گروه مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایران ، mohamad2010@gmail.com
3- گروه آمار زیستی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
4- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
5- گروه مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایران

مقدمه: وضعیت تغذیه و رشد جسمی و روانی شیرخوار بر تندرستی انسان در تمام طول زندگی موثر است. راهکارهای مختلفی برای دستیابی به رشد بهینه شیرخوار به کار برده شده است. یکی از این راهکارها استفاده از حمایت های غیر حرفه ای است. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر  حامی همتا بر الگوی رشد شیرخواران کمتر از یکسال انجام شده است.
مواد و روش ها: در این کار آزمایی بالینی، تعداد 240 زن نخست زا به صورت تصادفی در دو گروه آزمون و شاهد قرار گرفتند. برنامه گروه شاهد شامل آموزش های معمولی بود و گروه آزمون علاوه بر این آموزش ها، از حمایت 30 مشاور شیردهی(زنانی با سابقه شیردهی موفق) طی 6 ماه  پس از زایمان برخوردار بودند الگوهای رشد و تکامل شیرخوار در پایان ماه های 1، 2، 4، 6  و 12 ارزیابی شدند. این کارآزمایی بالینی در کلیه زایشگاه ها  و مراکز بهداشتی درمانی سطح شهر ایلام از تیرماه سال 89 تا فروردین 91 انجام شد. داده ها با استفاده پرسش نامه جمع آوری شد سپس با استفاده از نرم افزار  SPSSنسخه 16 و تست های آماری تعیین میانگین، درصد، آزمون کای دو، تست فیشر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته های پژوهش: در سنین 1، 2، 4، 6 و 12 ماهگی دو گروه از نظر تطابق با منحنی استاندار افزایش وزن اختلاف معنی داری داشتند(P=0.001). با این که میانگین وزنی اختلاف معنی داری نداشت(P>0.05)، میانگین قدی در دو گروه در 2، 12 ماهگی اختلاف معنی داری داشت(P=0.001).  میانگین دورسر هر دو گروه اختلاف معنی داری نداشت(P>0.05).
بحث و نتیجه گیری: حامی همتا می تواند با تشویق و ترغیب مادران به تداوم شیردهی در دستیابی کودکان به الگوی رشدی متناسب با الگوی استاندارد رشد موثر باشد.

واژه‌های کلیدی: شیردهی، حمایت، رشد و تکامل، شیرخوار
دریافت: 1394/7/20 | پذیرش: 1395/9/6 | انتشار: 1397/3/2

Tork Zahrani S, Akbar Zadhe A, Chehreh H, Nahal M. Eficacy of Peer Support on Growth Patterns of Infants below One Year Old . J. Ilam Uni. Med. Sci. 2018; 26 (1) :176-186

ترک زهرانی شهناز، کرم الهی ذلیخا، اکبرزاده علیرضا، چهره هاشمیه، محمد حسن نهال منیره. بررسی تاثیر حامی همتا بر الگوی رشد شیرخواران کمتر از یکسال. مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1397; 26 (1) :176-186