جعفر اکبری1 ، سید مهدی موسوی کوتی2 ، مقداد کاظمی3 ، روح الدین مرادی راد* 4
1- اداره بهداشت کار/صنعتی، شرکت پالایش نفت آبادان، شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، آبادان، ایران
2- گروه مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
3- گروه مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران
4- اداره بهداشت کار/صنعتی، شرکت پالایش نفت آبادان، شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، آبادان، ایران ، kazemy.meghdad@gmail.com

مقدمه: وظایف مرتبط با حمل دستی بار از مهم ترین علل ایجاد کمردردهای شغلی محسوب می شود. از این رو ارزیابی حمل دستی بار جهت جلوگیری از بروز اختلالات اسکلتی-عضلانی مرتبط با کار(WMSDs) امری ضروری به نظر می رسد. لذا هدف مطالعه حاضر ارزیابی ارگونومیکی وظایف حمل دستی بار با استفاده از روش KIM و تعیین میزان بروز WMSDs با استفاده از ابزار CMDQ در محیط کار کارگاه مرکزی شرکت پالایش نفت آبادان می باشد.
مواد و روش ها: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی-تحلیلی است که به صورت مقطعی و بر اساس روش سرشماری ساده بر روی  103 نفر از کارکنان کارگاه مرکزی انجام گرفت. داده ها با استفاده از روش شاخص کلیدی KIM، و ابزار سنجش CMDQ گردآوری شده و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 و آزمون های آماری پیرسون و رگرسیون خطی چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته های پژوهش: بر اساس نتایج حاصل از روش KIM، 48 نفر در سطح ریسک 1، 36 نفر در سطح ریسک 2 و 19 نفر در سطح ریسک 4 قرار داشتند. هم چنین بر اساس نمره پرسش نامه CMDQ، 95 نفر مشکل بسیار جزئی و قابل چشم پوشی، 4 نفر مشکل جزئی، 1 نفر مشکل بسیار کم، 1 نفر مشکل کم، 1 نفر مشکل متوسط، و 1 نفر مشکل کمی زیاد داشتند. هم چنین نتایج آزمون های آماری نشان داد که بین نمره KIM و ناراحتی های اسکلتی عضلانی کرنل ارتباط معناداری وجود داشت(P=0.002). اما در مورد ارتباط این دو متغیر با مشخصات دموگرافیک افراد از نظر آماری ارتباط معناداری گزارش نشد.
بحث و نتیجه گیری: وظایف حمل دستی بار و سایر وظایف مرتبط با آن، با بروز WMSDs ارتباط مستقیم دارد، به طوری که افزایش بار کاری و حجم فعالیت ها، باعث افزایش ناراحتی های WMSDs می گردد. به منظور کاهش ناراحتی های مرتبط با حمل دستی بار، اعمال اقدامات اصلاحی چون برنامه های آموزشی، اصلاح پوسچر، طراحی شغل و... لازم است.

واژه‌های کلیدی: حمل دستی بار، اختلالات اسکلتی عضلانی مرتبط با کار، روش شاخص کلیدی KIM، پرسش نامه ناراحتی اسکلتی-عضلانی کرنل، صنعت پالایش نفت آبادان
نوع مطالعه: كاربردي |
دریافت: 1394/4/24 | پذیرش: 1395/10/18 | انتشار: 1397/2/29

Akbari J, Mousavikoti M, Kazemi M, Moradirad R. Ergonomics Assessment of Manual Handling Tasks using the Key item Method (Kim) and its Relationship with Prevalence of Musculoskeletal Disorders in Abadan Oil Refinery . J. Ilam Uni. Med. Sci. 2018; 26 (1) :122-131