علیرضا زراسوندی* 1، فاطمه راست منش2 ، فرشته بنی تمیم2 ، بابک مختاری3 ، مدینه ساعد2
1- گروه زمین شناسی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید چمران، اهواز، ایران ، zarasvandi_a@scu.ac.ir
2- گروه زمین شناسی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید چمران، اهواز، ایران
3- گروه شیمی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید چمران، اهواز، ایران

مقدمه: به طور عمده گرد و غبارهای خیابانی تحت تأثیر آلودگی هیدروکربن­ های آروماتیک چندحلقه­ای (PAHs) قرار دارد. PAHs ترکیبات آلی هستند که فقط از کربن و هیدروژن ساخته شده­اند و دارای دو یا بیش از دو حلقه­ی بنزنی می­باشند. حضور این ترکیبات در گرد و غبار خیابان، از منابع مختلف موجود در شهر، مانند وسایل نقلیه و صنایع منشاء می­گیرد و ممکن است که سلامت انسان و محیط زیست را تحت تأثیر قرار دهد. هدف از انجام این مطالعه، بررسی میزان تأثیر این ترکیبات بر سلامت انسان ­ها و محیط زیست می­باشد.

مواد و روش ها: به منظور ارزیابی تعیین منشاء احتمالی هیدروکربن­های آروماتیک چندحلقه­ای در گرد و غبار خیابان شهر اهواز، تعداد 10 نمونه گرد و غبار از سطح شهر اهواز در فروردین ماه 1392جمع آوری شد. نمونه­ها پس از آماده­سازی توسط دستگاه GC/MS آنالیز شدند. جهت تعیین منشاء احتمالی هیدروکربن­ های آروماتیک چند حلقه­ای از نسبت­ های زمین شیمیایی آروماتیکی و آنالیزهای آماری تحلیل خوشه­ای (CA) و تحلیل اجزای اصلی (PCA) استفاده گردید.

یافته های پژوهش: از 16 ترکیب PAH مهم تعیین شده توسط EPA، 13 نوع ترکیبPAH  در نمونه­ های گرد و غبار شناسایی شد. دامنه مجموع غلظت ترکیبات PAH شناسایی شده بین 56/271 تا 58/3211 Ppb بود. مقدار ΣCOMB/ΣPAH بین 53/0 تا 71/0Ppb با میانگین 66/0 Ppb بود. نسبت Ant/(Ant+Phe) بین 10/0 تا 37/0 Ppb و (BaA/(BaA+Chr بین 17/0 و 57/0 Ppb و IND/(IND+BGP) نیز بین 28/0 تا 37/0 Ppb مشخص شد در همه ایستگاه­ های نمونه برداری، احتمال سرطان­زایی به وسیله فاکتور معادل سمیت(TEF) برای همه ترکیبات PAH محاسبه شد که مقدار بدست آمده ، کمتر از مقدار استانداردی بود که توسط کشور کانادا برای حفاظت سلامت انسان معین شده است (BaPeq600 Ppb ).

بحث و نتیجه گیری: در این مطالعه، نسبت­ های مولکولی و نتایج آنالیز آماری نشان دهنده منبع پیروژنیک برای PAH های ورودی به گرد و غبار خیابان و احتراق سوخت فسیلی بودند. بنزو پیرن به عنوان سرطان­زا ترین ترکیب PAH ، در همه­ی ایستگاه ­های نمونه­برداری با غلظت ­های مختلفی تشخیص داده شد. نتایج این مطالعه نشان داد که شهر اهواز به دلیل قرارگیری صنایع بالادستی و پایین دستی نفت، گاز و پتروشیمی شدیداَ تحت تأثیر این فرایندها به لحاظ نوع و ترکیب  PAH ها می­باشد.

واژه‌های کلیدی: گرد و غبار، شهر اهواز، هیدروکربن‌های آروماتیک چندحلقه‌ای(PAHs)، سرطان
دریافت: 1394/2/14 | پذیرش: 1395/8/29 | انتشار: 1396/2/17

Zarasvandi A, Rastmanesh F, Banitamim F, Mokhtari B, Saed M. Investigation Evaluation and Determination of Possible Source of Polycyclic Aromatic Hydrocarbons (PAHs) in the Street Dust of Ahvaz City Medical Chemistry Concerning. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2017; 25 (1) :121-137

زراسوندی علیرضا، راست منش فاطمه، بنی تمیم فرشته، مختاری بابک، ساعد مدینه. بررسی، ارزیابی و تعیین منشاء احتمالی هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه‌ای (PAHs) در گرد و غبار خیابان، شهر اهواز: با نگرشی بر زمین شیمی پزشکی . مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1396; 25 (1) :121-137