بررسی اثر مواجهه توام با صدا و گرما بر روی تغییرات فشارخون مردان
حبیب الله دهقان1 ، بهزاد مهکی1 ، محمد تقی بسطامی* 2
1- دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
2- دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ، taghi.bastami@yahoo.com

مقدمه: در محیط های کار، مواجهه با صدا و گرما هر یک به طور مستقل باعث ایجاد تغییراتی در عملکرد سیستم قلبی- عروقی می گردند. این مطالعه به منظور بررسی اثر مواجهه توام صدا و گرما بر روی فشار خون سیستولی و دیاستولی در شرایط کنترل شده آزمایشگاهی انجام گرفت.

مواد و روش ها: این مطالعه طولی بر روی 12 نفر مرد در اتاقک تنش حرارتی دانشکده بهداشت در سال 1393 انجام شد، فشارخون سیستولیک و دیاستولیک در حالت ‌های ۱۵ دقیقه بعد از استراحت، در مواجهه با گرما(دمای ۴۰ درجه سانتی‌ گراد و رطوبت ۳۰ درصد)، مواجهه با صدا در تراز ۷۵، ۸۵ و 95 دسی ‌بل در شرایط آسایش حرارتی(9/0±1/22=شاخص دمای تر گوی‌ سان) و مواجهه توام با صدای ۷۵، ۸۵ و 95 دسی ‌بل و گرما(دمای ۴۰ درجه سانتی‌ گراد و رطوبت ۳۰ درصد) اندازه‌ گیری شد. از آزمون فریدمن و نرم افزار SPSS vol.20 برای تحلیل داده ها، استفاده شد.

یافته های پژوهش: میانگین فشارخون سیستول و دیاستول قبل و بعد از مواجهه با گرما و مواجهه با تراز صدای 75، 85 و 95 دسی ‌بل اختلاف معنی ‌داری داشتند(P<0.001).

بحث و نتیجه گیری: فشار خون سیستولی و دیاستولی در مواجهه با گرما ابتدا افزایش یافت اما با طولانی شدن مواجهه، مقدار آن کاهش یافت. مواجهه با تراز های مختلف صدا(85،75 و 95 دسی ‌بل)، به خصوص در مقادیر بالاتر از حد مجاز مواجهه شغلی(95 دسی بل)، موجب افزایش فشارخون سیستولی و دیاستولی گردید ولی در مواجهه توام با صدا و گرما افزایش جزئی فشارخون صورت گرفت که یک حالت مابین مواجهه با گرمای مستقل و صدای مستقل بود.

واژه‌های کلیدی: صدا، گرما، مواجهه توام، فشارخون
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ایمنی و بهداشت حرفه ای و ارگونومی شغلی
دریافت: 1393/11/8 | پذیرش: 1394/3/25 | انتشار: 1394/10/20

Dehghan H, Mahaki B, Bastami , M T. Evaluating the Combined Effect of Noise and Heat on Blood Pressure Changes of Males. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2016; 23 (6) :97-109