Citations63203627

:: دوره 18، شماره 4 - ( زمستان 1389 ) ::
بررسی تاثیر گیاه یونجه (Medicago sativa) بر بهبود زخم در موش های آزمایشگاهی
مرتضی یوسفی1، هدایت الله شیرزاد2، حسین یوسفی*3
1- دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
2- گروه ایمنی شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
3- گروه انگل شناسی و قارچ شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد ، H_yousofi@yahoo.com

مقدمه: زخم به مفهوم گسیختگی قسمتی از بافت های بدن یکی از مشکلات امروزه جامعه پزشکی محسوب می شود. هر سال، حوادث رانندگی به ایجاد زخم های متنوع در هزاران نفر منجر می گردد. بنابراین، انجام تحقیق به منظور یافتن راهی برای بهبود سریع زخم از اهمیتی ویژه برخوردار است. گیاه یونجه توسط بعضی افراد به عنوان داروی التیام بخش زخم استفاده می شود. از این رو، در این تحقیق با هدف یافتن دارویی مناسب، تاثیر عصاره یونجه بر التیام زخم در مدل حیوانی را مورد بررسی قرار دادیم. مواد و روش ها: در این مطالعه بر روی قسمت پشت 35 موش با استفاده از تیغ بیستوری زخمی به طول یک سانتی متر ایجاد گردید. سپس این موش ها به پنج گروه هفت تایی تقسیم شدند. گروه اول و سوم با عصاره خام یونجه تازه و گروه دوم و چهارم با عصاره آبی خشک شده یونجه درمان شدند. گروه پنجم به عنوان گروه شاهد فقط سرم فیزیولوژی دریافت کردند. بهبودی زخم با اندازه گیری طول زخم و هم چنین سرعت بهبودی مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته های پژوهش: میانگین طول زخم در گروه هایی که عصاره تازه یونجه دریافت کرده بودند کمتر از میانگین طول زخم در گروه شاهد بود، هر چند این اختلاف از نظر آماری معنی دار نبود. هم چنین سرعت رشد در گروهی که چند بار عصاره تازه یونجه دریافت کرده بودند به طور قابل ملاحظه ای سریع تر از سایر گروه ها مخصوصا گروه شاهد بود. بحث و نتیجه گیری: با توجه به نتایج این بررسی پیشنهاد می شود تحقیقات بیشتری در این مورد انجام گیرد.

واژه‌های کلیدی: یونجه سیاه، بهبود زخم، موش
دریافت: 1389/12/22 | پذیرش: 1394/1/19 | انتشار: 1394/1/19

Effects of Medicago sativa Plant on Wound Healing in Animal Model. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2011; 18 (4) :7-11

یوسفی مرتضی، شیرزاد هدایت الله، یوسفی حسین. بررسی تاثیر گیاه یونجه (Medicago sativa) بر بهبود زخم در موش های آزمایشگاهی. مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1389; 18 (4) :7-11