جواد چراغی* 1، پریسا کریشچی خیابانی2 ، سیما نصری3 ، معصومه بوربور3
1- دانشگاه ایلام ، j.cheraghi@ilam.ac.ir
2- دانشگاه آزاد اسلامی، تهران
3- دانشگاه پیام نورتهران

مقدمه: با توجه به پیشرفت روزافزون دیابت و استفاده از داروهای جایگزین و کم خطر گیاهی، در این مطالعه تجربی اثر عصاره هیدروالکلی برگ گیاه جعفری Petroselinum  crispum  بر فعالیت آنزیم های کبدی و آسیب شناسی بافتی بررسی گردید.

مواد و روش ­ها: در این مطالعه 60  سر موش صحرایی نر از نژاد ویستار به طور تصادفی به 5 گروه تیماری تقسیم شدند. پس  از انجام تیمارهای لازم، از حیوانات تحت آزمایش نمونه­ های خونی و مقاطع بافت کبد اخذ گردید. فعالیت آنزیم های کبدیAST ، ALT ،ALP  مورد سنجش قرار گرفت. مقاطع میکروسکوپیک از کبد تهیه و از نظر آسیب ­شناسی بافتی بررسی گردید.

یافته های پژوهش: فعالیت آنزیم های کبدی(ALT، AST، ALP) در گروه دیابتی در مقایسه با کنترل غیر دیابتی افزایش معنی داری نشان داد(P<0.01).  مداخله عصاره گیاهی موجب کاهش معنی داری در فعالیت آنزیم ها و ترمیم بافت آسیب دیده کبد در موش های دیابتی گردید(P<0.01).

بحث و نتیجه ­گیری : یافته های این تحقیق نشان داد که عصاره  هیدروالکلی برگ جعفری در موش های دیابتی قادر است فعالیت آنزیم های کبدی را تعدیل نماید. اثر ترمیمی این عصاره در حالت ابتلاء به دیابت بر بافت شناسی کبد قابل توجه بود. از این خواص فارماکولوژیکی و اثر ضد التهابی عصاره جعفری شاید بتوان از اثر حفاظتی آن در جلوگیری از التهاب کبدی ناشی از دیابت استفاده نمود.

واژه‌های کلیدی: گیاه جعفری، آنزیم های کبدی، دیابت، موش صحرایی
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی
دریافت: 1393/8/25 | پذیرش: 1394/6/4 | انتشار: 1394/12/17

cheraghi J, krishchi P, nasri S, boorboor M. The Effect of Ethanolic Extracts of Petroselinum crispum Leaves on Histopathological and Activity of Liver Enzymes in Streptozotocin-Induced Diabetic Rats. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2016; 23 (7) :190-202