رضا ولی زاده1 ، سجاد سهراب نژاد2 ، شفیق مهربان* 3، سلیمان احمدبوکانی4
2- دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی تهران
3- دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی تهران ، sf.mehraban@yahoo.com
4- دانشگاه علامه طباطبایی

مقدمه: پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی مدیریت استرس به روش شناختی-رفتاری بر افسردگی زنان مبتلا به بیماری مولتیپل اسکلروزیس طراحی و اجرا شده است.

مواد و روش ها: پژوهش به روش نیمه آزمایشی و به صورت پیش و پس آزمون با گروه گواه و گمارش تصادفی انجام گرفت. جامعه آماری این مطالعه شامل زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس و جمعیت آماری نیز زنان مراجعه کننده به انجمن ام اس ایران در سال 1392 بود، که از بین آن ها تعداد 24 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل گمارش شدند. برای سنجش متغیر وابسته نیز از پرسش نامه افسردگی بک II استفاده شد.

یافته های پژوهش: نتایج آزمون تحلیل کواریانس یک متغیره نشان داد که آموزش مدیریت استرس به شیوه شناختی- رفتاری بر کاهش افسردگی زنان مبتلا به بیماری مولتیپل اسکلروزیس تاثیر معنی داری داشته است(P<0.01).

بحث و نتیجه گیری: با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت که برنامه آموزش مدیریت استرس به روش شناختی- رفتاری موجب کاهش افسردگی زنان مبتلا به بیماری مولتیپل اسکلروزیس می شود. بنا بر این این برنامه آموزشی می تواند جزء برنامه های مداخلاتی در سطوح جمعیت عمومی و گروه های هدف قرار گیرد.

واژه‌های کلیدی: مدیریت استرس، روش شناختی-رفتاری، مولتیپل اسکلروزیس، افسردگی
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: روانشناسی
دریافت: 1393/8/4 | پذیرش: 1393/9/19 | انتشار: 1394/8/26

Valizadeh R, Sohrabnejad S, Mehraban S, Ahmadboukani S. Effectiveness of Cognitive-Behavioral Based Stress Management Training on Depression of MS Female Patients. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2015; 23 (5) :91-98