جبابر نوریان1 ، حسین عابد نطنزی* 2، حجت الله نیکبخت3
1- دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات تهران
2- دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات ، abednazari@gmail.com
3- دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات

مقدمه: فعالیت شدید ورزشی موجب اختلال موقت عملکرد ایمنی می­ شود. با این­ حال، مطالعات اندکی اثر ورزش های رقابتی شدید را بر متغیرهای ایمنی-غددی بررسی کرده ­اند. بنا بر این، مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر رقابت ورزشی بر میزان ایمونوگلوبولین A (sIgA)، کورتیزول بزاقی و رابطه تغییرات بین آن ها در کاراته­ کاران نوجوان اجرا شد.

مواد و روش ­ها: 10 پسر کاراته­کار با میانگین سن 9/0±1/13 سال، وزن 7/9 ± 58، کیلوگرم و نمایه توده بدن 4/2±3/20 کیلوگرم بر متر مربع که به مسابقه پایانی قهرمانی استان ایلام راه یافته بودند، به عنوان آزمودنی ­های این پژوهش انتخاب شدند. نمونه­ های بزاقی تحریک­ نشده جهت اندازه­ گیری میزان sIgA و کورتیزول به روش الایزا پیش، بلافاصله و دو ساعت پس از رقابت جمع­ آوری شدند. برای تجزیه و تحلیل آماری داده­ ها از آزمون شاپیرو-ویلک، تحلیل واریانس(ANOVA) با اندازه ­گیری مکرر، آزمون تعقیبی بن ­فرونی و ضریب همبستگی پیرسون با سطح معنی­ داریP<0.05 استفاده شد.

یافته­ های پژوهش: میزان IgA بزاقی کاراته­ کاران نوجوان بلافاصله پس از رقابت نسبت به پیش از آن کاهش معنی دار(P=0.002) و دو ساعت پس از رقابت نسبت به بلافاصله پس از رقابت به­ طور معنی­ داری افزایش(P=0.04) یافت. هم چنین، غلظت کورتیزول بزاقی کاراته ­کاران نوجوان بلافاصله(P=0.004) و دو ساعت(P=0.038) پس از رقابت نسبت به پیش از رقابت افزایش معنی ­داری داشت. هم چنین، بین تغییرات غلظت sIgA و کورتیزول بلافاصله(P=0.16, r=-0.47) و دو ساعت(P=0.22, r=-0.36) پس از رقابت رابطه معنی ­داری وجود نداشت.

بحث و نتیجه­ گیری: این نتایج نشان داد، رقابت رسمی کاراته با تحریک محور هیپوتالاموسی هیپوفیزی کلیوی سبب افزایش مقادیر کورتیزول و کاهش غلظت IgA بزاقی کاراته­کاران نوجوان شد. می ­توان گفت، شرکت در رقابت کاراته با تضعیف سیسیتم ایمنی مخاطی احتمال بروز ابتلاء به عفونت مجاری تنفسی فوقانی را افزایش می ­دهد. بنا بر این، استفاده از روش ­های مراقبتی جهت به حداقل رساندن تماس با عوامل بیماری ­زا یا کاهش بار تمرینی ورزشکاران ضروری به نظر می­ رسد.

واژه‌های کلیدی: رقابت ورزشی، ایمنی مخاطی، sIgA، کورتیزول، کاراته
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ایمونولوژی
دریافت: 1393/6/22 | پذیرش: 1393/12/9 | انتشار: 1394/10/23

Noryan J, Abed Natanzi H, Nikbakht H. Effect of Sport Competition on Salivary Immunoglobulin A and Cortisol Levels in Adolescent Karateka. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2016; 23 (6) :121-128