طراحی و روان سنجی مقیاس مدافعه پرستاری
هادی جعفری منش* 1، منصوره زاغری تفرشی ، معصومه ایمان زاد ، حمید علوی مجد ، مهدی رنجبران ، ایمان نظری ، عبداله نورمحمدی
1- ، Jafarimanesh@arakmu.ac.ir
مقدمه: بحث در مورد معنای «مدافعه از بیمار» اهمیت بالایی دارد، چرا که اگر معنی مدافعه در حرفه پرستاری روشن نشود، پرستاران برای انجام یکی از نقش های اساسی خود به درستی آماده نخواهند شد. جستجو در متون نشان داد در ایران ابزار مناسبی در جهت بررسی نقش مدافعه پرستاری موجود نمی باشد، در نتیجه این مطالعه با هدف طراحی و روان سنجی مقیاس مدافعه پرستاری صورت گرفت. مواد و روش ها: این پژوهش مطالعه ای روش شناسی است. ابتدا عبارات ابزار از طریق مرور جامع بر مطالعات کمی و کیفی موجود و ابزارهای استفاده شده در زمینه مفهوم مدافعه پرستاری در جهان طراحی گردید. سپس اعتبار ابزار به روش اعتبار صوری، محتوی و سازه، و پایایی آن به صورت همسانی درونی و آزمون مجدد به دست آمد. یافته های پژوهش: شاخص اعتبار محتوی والتس و باسل برای کل ابزار مقیاس مدافعه پرستاری 72/93 بود. به منظور تعیین اعتبار صوری مقیاس مدافعه پرستاری، پژوهشگر سعی نمود تا از نگارش، جمله بندی و ظاهر منطقی و جالب برای ابزار استفاده نماید. با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی و با کمک روش مولفه‌ های اصلی و دوران متعامد واریمکس، سازه عاملی ابزار مقیاس مدافعه پرستاری در پنج بعد مشخص گردید. ضریب آلفای کرونباخ مقیاس مدافعه پرستاری 920/0 و ضریب پایایی آزمون مجدد 916/0 بود. بحث و نتیجه گیری: در پایان مطالعه «مقیاس مدافعه پرستاری» که 57 عبارت دارد و از 5 بعد تشکیل شده است طراحی، آماده و مورد استفاده قرار گرفت. این ابعاد شامل الف)ضرورت مدافعه پرستاری با 12 عبارت، ب)ماهیت مدافعه پرستاری با 16 عبارت، ج)عوامل تسهیل کننده مدافعه پرستاری با 10عبارت، د)عوامل ممانعت کننده مدافعه پرستاری با 13 عبارت و ه)نتایج مدافعه پرستاری با 6 عبارت می باشند.
واژه‌های کلیدی: طراحی، روان سنجی، مقیاس، مدافعه پرستاری
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میکروب شناسی پزشکی
دریافت: 1392/12/3 | پذیرش: 1392/12/3 | انتشار: 1392/12/3

jafarimanesh H, Zagheri-Tafreshi M, Imanzad M, Alavi-Majd H, Ranjbaran M, Nazari I et al . Designing and Validating the Nursing Advocacy Scale. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2014; 21 (7) :242-251