نسیم بابک نژاد* 1، سید علی اصغر مشتاقی2 ، کهین شاهانی پور2
1- دانشگاه آزاد اسلامی واحد فلاورجان ، n.babaknejad@gmail.com
2- دانشگاه آزاد اسلامی واحد فلاورجان
مقدمه: مس یکی از مهم ‌ترین عناصر سنگین می‌ باشد. با توجه به اهمیت مس و کاربرد هایی که این فلز در پزشکی و صنعت دارد، بررسی تاثیر آن بر زندگی انسان و بروز اختلال در پارامترهای مختلف حیات امری لازم و ضروری به نظر می‌ رسد. این مطالعه به بررسی اثرات سمی عنصر مس بر روی پارامترهای سرمی مربوط به عملکرد کلیه می ‌پردازد.
 مواد و روش ها: رت‌ های نر بالغ از نژاد ویستار به 3 گروه تقسیم گردیدند. کلرید مس با مقدار 5/0 و 5/1 میلی‌گرم/کیلوگرم و 5/0 سی سی سرم فیزیولوژی برای گروه کنترل، روزانه به صورت داخل صفاقی به مدت سه هفته به رت ‌ها تزریق گردیدند. سپس، سطح سرمی پارامترهای مربوط به عملکرد کلیه(سدیم، پتاسیم، اوره، کراتینین و پروتئین) اندازه‌ گیری شد.
یافته های پژوهشی: در معرض قرارگیری با کلرید مس سبب کاهش سطح اوره، سدیم و پروتئین و افزایش معنی ‌دار سطح کراتینین و پتاسیم سرم نسبت به گروه کنترل گردید. این اثرات وابسته به دوز بودند به نحوی که در مقادیر 5/1 میلی‌گرم/کیلوگرم کلرید مس مسمومیت حاصله از این عنصر افزایش یافته است(P<0.05).
 بحث و نتیجه‌ گیری: یافته ‌های مطالعه حاضر نشان می ‌دهند که متعاقب در معرض قرارگیری با کلرید مس عملکرد کلیه دچار اختلال می ‌شود. از آن جا که مس در اعمال بدن نقش مهمی دارد باید توجه بیشتری به مسمومیت با این عنصر مبذول گردد.
واژه‌های کلیدی: سمیت، مس، عملکرد کلیه
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بیو شیمی بالینی
دریافت: 1392/11/29 | پذیرش: 1393/6/1 | انتشار: 1394/4/22

Babaknejad N, Moshtaghieh A A, Shahanipour K. Determination of Toxicity Impacts of Copper on Serum Parameters Related to Renal Functions in Wistar Male Rats. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2015; 23 (2) :21-27